28/03/2024 15:32

Počelo otklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a (FOTO)

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić posjetili su danas lokaciju gdje su počeli radovi na otklanjanju opasnog otpada. Riječ je o terenu nekadašnje fabrike HAK na kojem je godinama nepropisno odlagan opasan otpad hemijske industrije. Nakon okončanja procedure kao izvođač radova izabrana je grupacija Kemokop a sredstva u visini od 2 miliona KM za sufinansiranje projekta “Otklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a” doznačilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

„Nas raduje prije svega brzina reakcije. U avgustu prošle godine su sredstva bila operativna a Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK je provelo sve potrebne procedure i evo danas smo ovdje, u prvoj fazi realizacije. Nakon 17 godina iščekivanja u prilici smo da oslobodimo dio zemljišta od tih otpadnih supstanci. Naravno, bit će potrebno još sredstava“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić pojašnjavajući da je riječ o radovima u dvije faze.

Resorna ministrica Ajšić kazala je da je prvu fazu radova čini otkrivanje sastava materijala koji se nalazi na terenu.

„Znamo da su to ostaci koji su nastali poslije rada fabrike HAK, međutim nikada nismo imali definisanu tačnu količinu zemlje koja je kontaminirana tim supstancama niti jasnu površinu. Rade se vodonepropusne kade koje će služiti za prihvat kontaminiranog materijala iz tla a nakon toga je faza laboratorijskog ispitivanja uzoraka koji će nam dati jasnu metodu daljeg načina tretiranja“, naglasila je ministrica Ajšić.

Radovi na iskopavanju trajat će mjesec dana, kazao je predstavnik izvođača radova Kemokop d.o.o. Nenad Lovrić.

„Što se tiče kruksa i kontaminirane zemlje, kompletna količina otpada će se izvaditi i nju ćemo premjestiti u 3 vodonepropusne kade. Najveća kada, površine 2000 kvadrata, dubine jednog metra, predviđena je za kruks. Dok su preostale dvije manje kade za zemlju kontaminiranu kruksom“, naveo je Lovrić.

Preliminarni rezultati iz Kemokop-a kažu da će biti uklonjeno oko 2,5 hiljade tona kruksa i oko 2000 tona kontaminirane zemlje.
Prema Lovriću, tokom narednog mjeseca imat će sve potrebne rezultate, analize i detalje koji će odrediti dalje korake u načinu zbrinjavanja.

Nakon završenih analiza bit će poznato i koliko će sredstava ukupno biti potrebno za oslobađanje od kruksa zemljišta veličine oko 1000 kvadratnih metara, rečeno je ovom prilikom.

Da se radi o velikom potencijalu u smislu razvoja industrijske zone, potvrdio je i premijer Halilagić.

„Upravo iz toga razloga je veoma značajno da ovaj projekat započnemo i da ovo kontaminirano zemljište tretiramo u skladu sa projektom i strukom a nakon toga ćemo zajedno sa gradom Tuzlom, čija je ovo teritorija, definisati budućnost ove lokacije i eventualne industrijske zone.“

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.