29/03/2024 0:26
S održanog iftara. Avaz
S održanog iftara. Avaz

Upriličen iftar za džematlijke i aktivistice MIZ Gacko: Ramazan simbolizira ljubav, samilost i mir

Odjel za brak i porodicu MIZ Gacko upriličio je iftar za džematlijke i aktivistice Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća. Prije iftara je koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog prof. Elvedina Kazazić održala prigodno predavanje, gdje je govorila o ramazanu kao najodabranijem mjesecu u godini, o tome kako su ovaj mjesec obilježili najsudbonosniji događaji iz historije islama, od Bitke na Bedru do oslobođenja Meke.

Ključ uspjeha

– Mjesec ramazan simbolizira ljubav, samilost i mir. Blagoslovljena noć Kadr predstavlja vrhunac Allahove dobrote i milosti. Ramazan je i vrijeme za ibadet i činjenje dobrih djela. Treba da odgojimo svoje duše u ramazanu kako bismo ostali takvi i nakon njega te, kako nas naša vjera uči, da budemo uvijek najbolja verzija sebe. Poslanik nas uči da je namaz u džematu vredniji, naglašavajući ključ uspjeha muslimana u zajedništvu – navela je Kazazić.

Kroz solidarnost u postu, namazima i brigom za siromašne, ramazan nas, kako je navela, podučava kako izgraditi trajno jedinstvo. Davanje sadekatul-fitra, uz čišćenje imetka zekatom, manifestacija je lične i zajedničke solidarnosti sa siromašnima, a i svojevrsna zahvalnost na blagodatima ovog svijeta.

– Njihovo neumorno zalaganje, kao odgajateljica, učiteljica, aktivistkinja i mnogih drugih uloga, činilo je te i danas čini temelj našeg društva. Bošnjakinje inspiraciju za svoj život, rad i društveni aktivizam uzimaju iz života žena iz prve generacije islama, kao što je Hatidža, r. a., supruga Muhammeda, a. s., i prva žena muslimanka – istakla je Kazazić.

Teška vremena

 

Na ovom iftaru, kako je rekla, imala je priliku upoznati žene iz Gacka i Bileće te čuti njihove životne priče, ne samo o vjeri već i o hrabrosti, upornosti i predanosti u borbi za život i vjeru kroz koju su prošle i prolaze.

– Njihovi lični primjeri mogu biti inspiracija i vodilja svim ženama u teškim vremenima, podsjećajući nas na važnost istrajnosti i povjerenja u Allaha, dž. š. – naglasila je Kazazić.

To je emanet

Prema riječima Mirzade Bilalić, koordinatorice Odjela za brak i porodicu MIZ Gacko, povod iftara je namjera da se iskaže zahvalnost aktivisticama na trudu, radu i zalaganju.

– Također, željeli smo iskazati svoju opredijeljenost da im i ubuduće iskazujemo svoju podršku. Želimo im dati snagu i motivaciju da i dalje rade u svojim džematima. To je naš emanet. Naš poziv je misija, a ne profesija – navela je Bilalić.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.