Zelene, prošarane ili smeđe banane?

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima...

SAVJETI Veliki izvor kalija

Evo zašto bi dijabetičari trebali jesti zelenije banane, a osobe koje imaju problema sa varenjem birati što zrelije

Na Instagram stranici “Fitness meals” objavljena je fotografija 15 banana u različitim fazama sazrijevanja – od zelene do zlatno žute i smeđe voćke, a administrator je upitao ljude da otkriju koja je banana njima savršena.

Većina je odabrala brojeve od 8 do 10, što znači da su odabrali sredinu do zrelije varijante koje imaju po nekoliko smeđih tačkica. Iako izbor banane zavisi i od ukusa, nutricionistkinja Rijanon Lambert je riješila stručno mišljenje podijeliti sa posjetiteljima ove stranice.

Ona je navela da je banana voćka sa velikim izvorom kalija, te je sjajna za djecu i starije osobe. Kada je reč o biranju banane, ona kaže da bi dijabetičari i ljudi koji imaju problema sa varenjem trebali voditi računa o fazi zrelosti voćke.

– Banane su voće koje neki možda neće moći često jesti, na primer dijabetičari, zbog visokog sadržaja šećera. Istraživanje je pokazalo da kod zelenih banana skrob čini od 80 do 90 odsto udjela u ugljenim hidratima, a kako sazrijeva, odnosno truli povećava se udio šećera. Zato se ljudima koji boluju od dijabetesa preporučuju zelenije banane, kako skok šećera u krvi ne bi bio prevelik, istakla je dijetetičarka.

Lambertova je takođe objasnila da ljudi koji imaju smetnje pri varenju bi trebalo da biraju zrelije banane. – Kad se skrob pretvori u šećer, banana sazrijeva, a istraživanja su pokazala da se žuće i zrelije banane lakše i brže vare.