Rekordne zapljene droge u Bosni i Hercegovini: Balkanska ruta i dalje aktivna

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima...

RIMINAL Državni tužilac zatražio je određivanje pritvora za pet državljana Crne Gore

Državni tužilac zatražio je određivanje pritvora za pet državljana Crne Gore koji su pali u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “24”, kad je zaplijenjeno rekordnih 900 kilograma skanka.

Droga je otkrivena u kamionu sa prikolicom crnogorskih tablica u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu. U igri su bili još jedan kamion sa prikolicom i automobil. Nezvanične informacije govore da je droga krijumčarena iz Crne Gore, a svako od tri vozila imalo je ulogu u njenom transportu u BiH.

Pratili konvoj

Prvi kamion bio je čistač i trebao je da zavara istražitelje kako bi drugi kamion, u kojem je bio skank, nesmetano prošao. Narkodileri u automobilu pratili su konvoj i imali su zadatak da reagiraju ukoliko uoče policiju.

No, inspektori SIPA-e već su raspolagali određenim informacijama pa je kolona vozila praćena i na vrijeme kontrolirana. Zaustavila ih je policija u Istočnom Sarajevu, nakon čega su inspektori SIPA-e pohapsili Crnogorce. Droga je bila sakrivena u putnim torbama i vrećama različitih veličina. Cijena zaplijenjenog skanka na bh. narkotržištu dostiže cijenu od više od dva miliona KM, dok je njena cijena na tržištu u zemljama Evropske unije višestruko veća.

U našoj zemlji bilo je još velikih zapljena, koje su pokazale da marihuana u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije, a heroin iz Bugarske. Tako je u julu ove godine u Neumu u akciji “Petrol line” otkriveno 665 kilograma skanka. Drogu je u 89 vreća prevozila cisterna dubrovačkih tablica. Za volanom je bio Mario Vuletić, državljanin Republike Hrvatske i BiH. Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Zapadne Evrope.

Milionska vrijednost

U Pelagićevu je u oktobru prošle godine zaplijenjeno 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram već bio spreman za prodaju. Marihuana je pronađena u kući vlasništvo mrtve osobe.

U Zenici su 19. jula prošle godine otkrivena skoro 82 kilograma heroina, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 12 miliona maraka. Droga je pronađena u kamionu u krugu jedne zeničke firme, a pošiljka je u BiH stigla iz Bugarske. Nalazila se u kartonskim kutijama

Mještanin otkrio plantažu marihuane  

Inspektori Centra javne bezbjednosti Banja Luka pronašli su u oktobru 2013. godine u Laktašima skoro tonu marihuane. Prvo je bila zasađena u saksijama te je poslije toga prskana hemikalijama i presađena u zemlju. Plantažu su otkrili banjalučki istražitelji poslije dojave jednog od mještana.

Dnevni Avaz