Kad ne valja srcu, šteti i mozgu

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima...

ISTRAŽIVANJA Pušenje i dijabete

To se događa i među mladim ljudima u dobi od 35 godina.

Mislite da visok holesterol, pušenje i dijabetes utječu samo na zdravlje srca? Naučnici tvrde da pati i mozak. Istraživanje objavljeno u časopisu Stroke pokazuje da među faktorima koji povećavaju rizik od srčanih bolesti jednako trpi i funkcioniranje mozga, a to se događa i među mladim ljudima u dobi od 35 godina.

U istraživanju holandskih naučnika je sudjelovalo 3.778 ljudi između 35 i 82 godine koji su bili podvrgnuti kognitivnim i testovima pamćenja.Naučnici su, također, procjenjivali Framinghamov rizik po kojem se procjenjuje potencijalni rizik od neke kardiovaskularne bolesti u sljedećem desetljeću.

Utvrđena je povezanost između srčanih bolesti i zdravlja mozga. Primjerice, osobe s visokim srčanim faktorima rizika ostvarivale su 50 posto lošije rezultate na kognitivnim testovima od osoba s niskim kardiovaskularnim rizicima.

Čini se da su pušenje i dijabetes koji predstavljaju najveće rizike od srčanih bolesti, istodobno faktori koji također utječu na kognitivne funkcije.

Utvrđeno je i da cigarete posebno zahvaćaju kognitivne funkcije: osobe koje su pušile jednu do 15 cigareta dnevno postizale su na testovima u prosjeku 2,41 bodova manje od osoba koje ne puše, a osobe koje su pušile više od 16 cigareta dnevno postizale su 3,43 bodova manje od nepušača.

– Okorjeli pušači pokazali su niže kognitivne funkcije od nepušača ili onih koji puše manje cigareta – navodi se u saopćenju i dodaje da prestanak pušenja blagotvorno djeluje na kognitivne funkcije.

Dnevni avaz