28/03/2024 20:41

Civilne svrhe: Prvi bh. dronovi na usavršavanju

Na svako spominjanje proizvodnje dronova u BiH, koji bi se koristili u civilne ili vojne svrhe, prva asocijacija je Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva, koji je istraživanja u ovoj oblasti počeo u vrijeme kada se nije moglo pretpostaviti da će ove letjelice imati tako široku primjenu.

Civilne svrhe

Centar je do sada razvio nekoliko prototipova prvih bh. dronova, koji su predstavljeni i na 9. sajmu bh. privrede, u novembru prošle godine, u sarajevskoj Skenderiji, ali se trenutno radi na njihovom daljnjem unapređenju.

– Imamo određen broj dronova – multirotore i verziju s fiksnim krilima. Nemamo nikakve proizvodnje, ali razvijamo i dalje isključivo u civilne svrhe. Idemo u poboljšanja i nove konfiguracije. Osim onih na baterije, razvijamo i modele s fiksnim krilima koji lete uz pomoć benzinskog motora te hibride s vertikalnim polijetanjem uz pomoć baterije, a s postizanjem određene visine pali se benzinski motor – kaže Ensar Mulaosmanović, direktor Centra.

Dodaje da je svaki dron, u suštini, platforma koja može nositi različite terete, poput kamera ili drugih uređaja.

– Radi se o dronovima s primjenom u praćenju, preveniranju i nadzoru požarišta, proučavanju šuma, mjerenju kvaliteta zraka ili mjerenju terena u oblasti katastra. Naravno da razmišljamo i o serijskoj proizvodnji, jer ne bi imalo svrhe sve ovo raditi bez namjere da se krene u proizvodnju. Neke razgovore imamo, ali o tome ćemo kad bude vrijeme – dodaje Mulaosmanović.

Nema vojnih

Razlika između civilnog i vojnog drona je u nosivosti i nosaču, odnosno vezi drona s teretom koji nosi.

– Kao ustanova, mi modele razvijamo do nivoa prototipa, a onda dajemo nekom drugom da to proizvodi. Ako bi bio u pitanju neki vojni, onda bismo morali imati ugovore s fabrikama namjenske industrije – kaže Mulaosmanović.

Nedavna izjava ministra odbrane Zukana Heleza da će uskoro u BiH biti započeta proizvodnja dronova samoubica iznenadila je i našeg sagovornika, ali je izazvala i veće interesiranje za ovu oblast.

– Ja ne znam da u BiH postoji neka proizvodna linija za dronove, pa je i mene takva izjava iznenadila – kaže Mulaosmanović.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.