Kako raste čovjek

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima...

TAJNE TIJELA Od embrija do malog djeteta

Trenutak začeća određuje jednom zauvijek genetičku konstituciju organizma koji će se godinama razvijati do odrasle dobi

U oplođenom jajašcu sadržane su sve mogućnosti za razvoj, zajedno sa svim impulsima. Ali, kako dalje teče rast čovjeka?

1. Do trećeg mjeseca života u maternici traje period zametka (embriona). U trećem mjesecu trudnoće embrion je dug devet cm i težak 40 g, a njegov trup, udovi, unutrašnji organi, lice, gotovo su oblikovani.

2. Od kraja trećeg mjeseca, pa sve do porođaja, embrion koji je postao fetus, razvijat će se, rasti, debljati, da bi u trenutku rođenja težio oko 3.300 g i bio dug oko 50 cm.

3. Unutrašnji organi počet će raditi ovisno o tome koliko su sami sazreli, a njihov razvoj završava krajem šestog mjeseca trudnoće.

4. Proces sazrijevanja živčanog sistema je dug, prvi period završava u dobi od dvije godine, a potpuni razvoj oko 13. ili 14. godine.

5. U dobi od dvije godine, kad završava jedan dio razvoja živčanog sistema, dijete više nije dojenče, postalo je malo dijete. To će trajati do šeste godine i dijete će steći velika saznanja, razvit će govor do savršenstva, upoznati svoje tijelo, pojmiti biće kao nezavisnu osobu, svoje ja.

Nedonošče

Trudnoća traje 266 dana i tada, nekoliko dana ranije ili kasnije, započinje porođaj. No, plod je sposoban za život nakon šest mjeseci trudnoće, što znači da nedonošče teško 1.300 ili 1.400 grama, pa čak i s manjom porođajnom težinom, može ostati živo.

Dnevni avaz