Potvrđena optužnica protiv grupe Muje Fiše: Pribavili korist od 462.000 maraka

SAOPĆENJE Kantonalni sud Tuzla

Postupali suprotno Zakonu o javnim nabavkama i poslovnim interesima GRAS-a u periodu od maja do decembra 2017.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u stjecaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezana je za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme “Junuzović Kopex” Lukavac tokom 2017. godine iz budžetskih sredstava Kantona Sarajevo.

Također, optužnica se vezuje i za pokušaj da se na isti način provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja, što je spriječeno istragom Tužilaštva i Federalne uprave policije FBiH.

Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica “Junuzović Kopex” zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optuženi su Mujo Fišo, bivši ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Haris Gušić, privremeni upravitelj u GRAS-u, Adnan Himzanija, predsjednik Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanel Nezirić, advokat i edukator za javne nabavke, te Amir Junuzović, vlasnik i osnivač firme “Junuzović Kopex” Lukavac.

Spomenuti su optuženi da su, u udruženju koje je formirao Fišo kao ministar u Vladi Kantona Sarajevo, a koji je s Junuzovićem dogovorio da se kupovine autobusa u GRAS-u obavljaju isključivo preko privrednih društava u vlasništvu Junuzovića, u udruženju imali različite uloge i zadatke te su, suprotno Zakonu o javnim nabavkama i poslovnim interesima GRAS-a, u periodu od maja do decembra 2017. godine, učinili više radnji da bi došlo do realizacije kupovine 26 rabljenih autobusa u GRAS-u, čime su firmi “Junuzović Kopex”, kao razliku u nabavnoj i prodajnoj cijeni autobusa, pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 462.000 KM.

Pri tome je, uz odredbe Zakona, zanemareno i mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH, u kojem je, između ostalog, navedeno da relevantno tržište javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo nije otvoreno za konkurenciju, što znači da GRAS nije i ne može biti izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama. Pri tome se, također, nije vodilo računa o mogućnostima održavanja i servisiranja vozila i drugim stvarnim potrebama GRAS-a.

Također, u oktobru i novembru 2017. godine, u cilju realizacije dogovora da se “Junuzović Kopex” pribavi imovinska korist po sličnom principu, izbjegavajući postupak javnih nabavki i zanemarujući poslovne interese GRAS-a, zaključen je ugovor o kupovini 25 minibus vozila, do čije realizacije nije došlo, te su na taj način pokušali da ovoj firmi pribave protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 630.000 KM.

Pri tome se nije vodilo računa, iako su upozoreni, da se radi o minibus vozilima koja imaju nedostatak jer se radilo o turističkim vozilima na kojima je trebalo uraditi više popravki, a posebno u kočionom sistemu da bi se prilagodila brdskim uvjetima vožnje u i oko Sarajeva.

Optužnicom je nadležnom sudu predloženo da se od firme “Junuzović Kopex” oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 462.000 KM te da Sud, u cilju oduzimanja ovih sredstava, donese privremenu mjeru osiguranja ovog novčanog iznosa.
Dnevni avaz