29/03/2024 12:12
Pixabay
Pixabay

Psi razumiju riječi na sličan način kao i ljudi

Psi su u stanju da shvate da se neke riječi odnose na određene predmete na sličan način kao i ljudi, otkrila je mala studija o moždanim talasima pasa, koja nudi uvid u način na koji umovi čovjekovih najboljih prijatelja rade.

Studija, koja je analizirala moždanu aktivnost 18 pasa, pružila je dokaz da oni mogu aktivirati sjećanje na predmet kada čuju njegovo ime. Studija je sprovedena na Univerzitetu Eotvos Lorand u Budimpesti i objavljena u časopisu Current Biology, prenosi Reuters.

“Dugo se vodila debata o sposobnosti životinja da referencijalno razumiju riječi”, rekla je Marianna Boros koja je koautorica studije. “Iako smo se susretali sa pričama o različitom ponašanju životinja, to su uvijek bili izuzetni slučajevi. Naša studija je prva u kojoj tvrdimo da se radi o sposobnosti cijele jedne vrste.”

Tokom studije, vlasnici pasa su govorili riječi za predmete koje njihovi ljubimci poznaju. Tada bi u nekim slučajevima psu predstavili predmet koji odgovara toj riječi, dok se u drugim slučajevima predmet nije podudarao.

Rezultati su otkrili da su obrasci u mozgu pasa kada se riječi poklapaju s objektima drugačiji od onih kada se nisu poklapali. Slična reakcija se može primijetiti i kod ljudi.

“Psi mogu razumjeti da riječi označavaju stvari… Tako da aktiviraju mentalne reprezentacije i povezuju značenje riječi s mentalnom predstavom predmeta, a ne samo s kontekstom”, rekla je Boros.

Istraživači planiraju ispitati da li je ova sposobnost razumijevanja jezika specifična za pse ili bi mogla biti prisutna i kod drugih sisara.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.