r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

U samo tri sekunde otkrijte koliko je staro jaje iz trgovine

Namirnica koju uvijek imamo u frižideru spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umjetničkih uskrsnih sličica.

Ipak, osim nedoumice koliko jaja sedmično smijemo pojesti, jer naučnici imaju podijeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnim učincima na tijelo, važno je znati kako prepoznati koliko je svježe jaje.

Kako prepoznati koliko je jaje svježe

U tome pomaže mali trik za koji vam je potrebno nekoliko sekundi, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema.

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek nekoliko sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda.

Postupak:

Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja. Pokazatelj svježine jaja:

1. Najsvježije jaje

Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično.

2. Sedmicu dana staro jaje

Sedam dana staro jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.

3. Tri sedmice staro jaje

Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljive tri sedmice roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.

4. Staro jaje

Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanja tik uz površinu vode.

bhreporter/Radiosarajevo

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.