r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

OBARANJE GUINNESSOVOG REKORDA Počela priprema najveće porcije begove čorbe u Sarajevu

Prvi sastojci ubačeni su jutros u veliku šerpu čime je i ozvaničen početak obaranja Guinnessovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe na svijetu.

Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan, a čorba će se kuhati od jutros ispred Doma Oružanih snaga BiH. Begova čorba se kuha u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se u poslijepodnevnim satima dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama.

Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara. Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina. Razlog što su izabrali begovu čorbu je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje.

Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Guinness. Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je Konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

bhreporter/FENA

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.