bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

Ubuntu 16.04 LTS neće podržavati Catalyst Linux drajvere

Naredna verzija Linux distribucije Ubuntu 16.04 LTS i inkarnacije koje će uslijediti u budućnosti neće podržavati AMD-ov široko korišteni Catalyst Linux (fglrx) drajver.

Umjesto njega, Ubuntu preporučuju upotrebu open source alternativa (radeon i amdgpu). Ubuntu zajednica je navela da je AMD uložio dosta truda i rada u ove open source drajvere, tako da bi oni mogli pružiti mnogo bolje iskustvo na Ubuntu distribuciji naspram fglrx drajvera. Razlog za ovakvu odluku Ubuntu zajednice jeste u nebrizi od strane AMD-a za njihov drajver zatvorenog koda "fglrx" koji se nalazi u jako lošem stanju. Stanje drajvera je, čini se, toliko loše da ga se jednostavno ne isplati držati u životu narednih par godina koliko traju LTS distribucije.

Iako su se open source drajveri pokazali kao dobri, čak i u nekim situacijama bolji od onih zatvorenog koda, stanje je i dalje takvo da je drajveri zatvorenog koda pružaju bolje iskustvo unutar igri na Linuxu.

Rješenje, za one koji i dalje planiraju ostati na Ubuntu distribuciji uz upotrebu drajvera zatvorenog koda, je čini se ne raditi ažuriranje na Ubuntu 16.04 već ostati na verzijama ispod (preporučeno 14.04 LTS).

 

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.