19/03/2024 7:21

Zmije ove godine poranile, Boro Lajšić naletio na dva poskoka

Blaga zima i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine privlačile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine aprila do početka maja. U potrazi za hranom često susreću ljude. Sve više ljudi je u posljednjih sedam dana viđalo zmije na livadama, poljima i putevima. Tako je Boro Lajšić, stanovnik Svodne, naišao na dvije poskoke dok je čistio njivu.

– Ove godine su poranili cijeli mjesec. Savjetovao bih svima koji čiste njive, pale nisko rastinje, a posebno onima koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata, da budu maksimalno oprezni. U ovom trenutku, skakavci su puni otrova i veoma ljuti. Treba biti oprezan – kaže za Info Prijedor  ovaj sedamdesetpetogodišnjak, inače strastveni lovac, a lovom se bavi već 52 godine .

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da imaju dovoljno seruma protiv ugriza zmija. Preporučili su sugrađanima da budu oprezni, a ukoliko ih ipak ujedu, neka se što prije jave hitnoj pomoći gdje će im pružiti adekvatnu pomoć.

– U slučaju da vas ugrize zmija, nemojte previjati taj dio tijela, niti vršiti bilo kakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjite fizičko kretanje i što prije transportujte do najbliže zdravstvene ustanove. Bilo bi dobro zapamtiti izgled zmije i tako pomoći u odabiru protuotrova. Uspjeh izlječenja zavisi od vrste zmije, vremena dolaska u zdravstvenu ustanovu, kao i od intenziteta ujeda – rekao je za Info Prijedor doktor Srđan Pjevač.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.