r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

BATO HADŽIEFENDIĆ U POSJETI BOSANSKOJ RIJEČI: Podrška instituciji koja njeguje lijepu riječ radi djece i mladih Tuzle

Najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Tuzle, Bahrudin Bato Hadžiefendić, u okviru svoje izuzetno žive i uspješne predizborne kampanje, posjetio je danas Izdavačku kuću „Bosanska riječ", Tuzla, interesirajući se za položaj ove djelatnosti, prije svega, za položaj dječje knjige i za kulturne programe namijenjene djeci i mladima.


U prostorijama IK „Bosanska riječ" dočekao ga je osnivač i glavni i odgovorni urednik, pjesnik, Šimo Ešić, koji nam je poslije Hadžiefendićeve posjete izjavio:
- Hadžiefendić je jedini kandidat od svih koji su do sada bili u trci za pozicije, koji se sjetio da u Tuzli već više od 20 godina postoji, radi i postiže izuzetne rezultate, jedna od najvećih bosanskohercegovačkih izdavačkih kuća. Već sama ta činjenica u mojim očima ima izuzetno značenje i veoma mnogo govori o ovom mladom čovjeku, koji će, ubijeđen sam, biti i naš gradonačelnik. Počeo sam da mu predstavljam šta je do sada uradila naša kuća, ali sam već nakon nekoliko rečenica odustao od toga, jer je čovjek veoma dobro informiran, tačno zna gdje je i zašto došao, pa je bilo potpuno nepotrebno govoriti mu da smo ove godine dobili nagradu „Najbolji izdavač u BiH", da je naš projekt „Bosanski Knjigometar" dobio nagradu „Najbolji izdavački projekt", da smo objavili već šesto reprint izdanje Gramatike bosanskoga jezika iz 1890. godine, da sam ja, kao pisac, dobio gotovo sve nagrade za dječju literaturu u regionu... Govorili smo, zato, ne o tome kako jeste, nego šta bi konkretno trebalo uraditi u lokalnoj zajednici da dječjoj knjizi i kulturnim programima namijenjenim djeci (jer su djeca populacija koju treba pažljivo i kvalitetno pripremati da nas u svemu uspješno naslijede) da stanje u toj oblasti bude bolje. Govorili smo o našim programima kojima je cilj podsticanje mladih da vole knjigu, jer je čitanje nezaobilazan uvjet za pravilno duhovno oblikovanje mladog čovjeka, a dijete koje čita, postaje čovjek koji misli svojom glavom.
Hadžiefendić se interesirao i za Međunarodni dječiji festival „Vezeni most", koji je Ešić osmislio i pokrenuo prije 13 godina u Društvu prijatelja knjige „Mali princ", a koji je do danas jedini festival te vrste u Bosni i Hercegovini i jedan od onih po kojima se Tuzla prepoznaje u regionu. Izrazio je svoje čuđenje da se sadašnje vlasti Grada Tuzle prema toj, u regionu izuzetno lijepo primljenoj manifestaciji kulture, godinama odnose maćehinski.
- Prema takvim inicijativama, koje su već dokazano višestruko korisne za lokalnu zajednicu, pogotovo onim koje su namijenjene odgoju djece i mladih, podsticanju njihove kreativnosti i talenata, afirmaciji grada i lokalne zajednice, nedopustivo je odnositi se ignorantski. Svakoj vlasti kultura, posebno ona koja se tiče djece i mladih mora biti jedan od bitnih prioriteta – rekao nam je Hadžiefendić, vidno zadovoljan posjetom izdavačkoj kući „Bosanska riječ". Hadžiefendić je obećao da će, kao gradonačelnik pružiti svaku podršku književno – kulturnoj manifestaciji koja njeguje ljubav prema dječijoj knjizi i lijepoj riječi zbog tuzlanske djece i mladosti Grada.
Uposlenici IK „Bosanska riječ", koji su bili vidno iznenađeni posjetom, gostu su darivali reprint izdanje Gramatike bosanskoga jezika iz 1890. godine i najnovji izdavački projekt „Bosanski Knjigometar".
- Ovaj mladi, obrazovani čovjek, siguran sam, nije došao u posjetu u borbi za glasove na izborima, jer nas je u IK „Bosanska riječ" samo petoro, nego iz ubjeđenja da je ono što godinama uspješno radimo, važno i korisno za naš grad i da mora imati drugačiji tretman nego što je imalo od postojeće vlasti – dodao je Ešić.

bhreporter/IK Bosanska riječ

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.