r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

„VEZENI MOST“ 2016: Gošća ilustratorica je Ivana Ćurić

Međunarodni dječiji festival „Vezen most" se približava. Pripreme organizatora ulaze u završnu fazu. Poznat je i gost ilustrator/gošća ilustratorica. To je ove godine mlada bosanskohercegovačka umjetnica Ivana Ćurić.


Izložba njenih radova održat će se u Maloj galeriji BKC Tuzla u srijedu, 26. oktobra 2016. godine u 12,00 sati. Svečanim otvorenjem izložbe ilustracija Ivane Ćurić zvanično počinje ovogodišnja 13. Međunarodna kulturna manifestacija „Vezeni most".
Čast da otvori festival pripala je Dejanu Aleksiću, prošlogodišnjem dobitniku nagrade "Mali princ" za najbolju dječiju knjigu u regionu.
Inače, gošća ilustratorka, Ivana Ćurić, će drugog festivalskog dana održati i umjetničku radionicu sa osnovcima - likovnim talentima.
Riječ je o mladoj talentiranoj umjetnici, koja je rođena u Bihaću.
Ivana Ćurić je nedavno navršila 30 godina – rođena je 10. augusta 1986. godine. U gradu na rijeci Uni pohađa osnovnu školu, nakon čega upisuje srednju Umjetničku školu, smjer Likovni tehničar za primijenjeno slikarstvo. Sudjelovala je na više kolektivnih izložbi.
Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu, smjer Predškolski odgoj 2012. godine.
Ilustracijom se bavi od srednjoškolskih dana. Prve ilustracije nastaju za dječiji magazin Cvrčak, za koji je radila sedam godina.
Ilustrirala je više od dvadeset naslova poznatih bosanskohercegovačkih pisaca i pisaca regiona. Neke od ilustriranih knjiga su: Slova i note – Šimo Ešić, Pjesma se javlja – Ismet Bekrić, Cvrkutanke iz sehare – Muhidin Šarić, Lepe i ružne reči – Mirjana Đapo, Avantura Miša Miše – Zdravko Odorčić, Na krilima mašte – Grupa autora, Zlatna ljubičica – Zehra Isić, Habetova koliba – Bajruzin H. Planjac i mnoge druge.
Autorica živi i radi u Austriji.Ovo joj je prva samostalna izložba ilustracija.
Podsjećanja radi, u skladu s odlukom Upravnog odbora Društva prijatelja knjige „Mali princ" književniku Zejćiru Hasiću će biti dodijena ovogodišnja nagrada za životno djelo. Ova nagrada će biti dodijeljena književniku Hasiću za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini na prigodnoj svečanosti u okviru programa Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most" koji će biti održan od 25. – 29. oktobra.

bhreporter

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.