r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

AMIRA MEDUNJANIN SE DRUŽILA S PUBLIKOM U TUZLI: Performans sevdaha koji se pamti

Amira Medunjanin svojim interpretacijama sevdalinke i tradicionalnih pjesama sa naših prostora odavno nosi epitete dive, majstorice za sevdah, umjetnice koja osvježava tradionalnu interpretaciju vječne pjesme...


Ona za sebe kaže kako je preuzela misiju u kojoj želi svijetu prikazati malo ljepšu sliku o nama ma gdje da nastupa u svijetu. Oni koji čuju njenu verziju sevdalinke vrlo brzo shvate o čemu Amira govori. Još je važnije u tome da joj ta misija izuzetno dobro ide od ruke. Tome u prilog govori i podatak da je nedavno nastupala na Tajvanu, a zatim su uslijedili koncerti u Zenici i Tuzli. Slijede nastupi u Engleskoj i zemljama Skandinavije.
Rasprodata sva mjesta u velikoj dvorani BKC Tuzla u rekordnom roku, mjesec dana prije zakazanog koncerta, i publika na bini gdje su postavljene dodatne stolice u Zenici govore u prilog činjenici da ima izuzetnu moć privlačenja publike s kojom uspostavlja neposredan kontakt kako svojom jedinstvenom, svježom, novom interpretacijom sevdaha i tradicionalnih pjesama našeg podneblja, tako i svojim inteligentnim, odmjerenim i duhovitim upotpunjavanjem pauza između pjesama. Njen nastup neodoljivo podsjeća na koncerte Đorđa Balaševića koji s publikom dijeli i svoju energiju i duhovnost.
Amira Medunjanin, osim svoje jedinstvene pjevačke sposobnosti, publici nudi i svoju jedinstvenu duhovnost, i, između ostaloga, i po tome je jedinstvena. I kada ne pjeva, njena direktna komunikacija s publikom, duhovite opaske i smirenost na sceni sevdah su uz sevdalinku. Zbog toga Amira svoje koncerte s pravom ne naziva tako, već joj je draže da naglasi kako ona, u stvari, ide na druženje sa svojom publikom. Sama kaže da nastoji iskorisititi dar od Boga koji je dobila i svojim glasom dijeliti taj dar njenoj mnogoborojnoj publici. Zbog tog dara posvetila se sevdalinci, umjesto ekonomije, za koju se školovala i posla kojim se bavila.
Sve to, i ono što se riječima ne da iskazati ponudila je i na sinošnjem koncertu u tuzlanskom BKC-u, u kome se tražila stolica više.
Atmosferu su upotpunili scenografski elementi umjetnika Harija Ejubovića, za svjetlosne efekte pobrinuo se Husein Ahmetašević, a za mix pultom koncert je vodio Benko Marjanović.

Sa Amirom Medunjanin sinoć su nastupili Zvonimir Šestak na kontrabasu i Boško Jović na gitari, čija jedinstvena muzička podloga Amirinom pjevanju ugođaj uživanja u sevdahu čini potpunim.
Artz produkcija u svojstvu producenta koncertne turneje zahvaljuje se Sarajevskom Kiseljaku, kao sponzoru, BNP Zenica, Gradu Zenica, Gradu Tuzla, BKC Tuzla, Nipex, MitAlex, Motelu Royal, Zenica Blogu, generalnom medijskom pokrovitelju RSG radiju, kao i drugim medijskim partnerima i suradnicima.

bhreporter/hk

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.