bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

Misterija prstena sa zapisom “Za Allaha” nađenog u vikinškom grobu

U grobu iz devetog vijeka u Švedskoj pronađen je prsten sa riječima napisanim arapskim slovima, piše Blic. Prsten od legure srebra sa ljubičastim obojenim staklom nalazio se u grobu jedne žene, zajedno sa još nekoliko komada nakita. Pronašao ga je čuveni švedski arheolog Hjalmar Stolpe u drugoj polovini 19. vijeka prilikom iskopavanja grobova u gradu Birka, nekadašnjem vikinškom trgovačkom centru. Biofizičar Sebastijan Vermlender je predvodio tim naučnika koji su podrobnije ispitali ovaj prsten.

Iako je prsten bio zaveden u Švedskom muzeju istorije kao srebrni prsten sa ametistom, sada je utvrđeno da je kamen od bojenog stakla, koje se smatralo egzotičnim materijalom u Skandinaviji iz vikinške ere.

Na kamenu je urezan zapis arapskim kufi pismom, koje se koristilo u 8. i 9. vijeku. Na njemu piše "Za Allaha" i to je jedini poznati prsten sa arapskim pismom iz tog perioda koji je pronađen u cijeloj Skandinaviji. Kako je žena dobila prsten nije poznato. "Najverovatnije nikada nećemo znati tačno značenje zapisa niti gdje je napravljen i zašto", rekli su naučnici.

Zanimljivo je to što prsten ima veoma malo tragova nošenja, pa je moguće i da je ovaj komad nakita napravljen baš za ženu sa kojom je sahranjen. "Vikinške sage i hronike govore o putovanjima do Crnog mora i Kaspijskog, ali mi ne znamo šta je od toga tačno", Vermlender. Ipak ovo otkriće i stanje prstena koji je "kao nov" govori o tome da su Vikinzi imali dodira sa islamskim svijetom.

bhreporter/avaz

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.