bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

NOVA ZANIMANJA U MAKEDONIJI: ČUVAR ŠAHTA I BROJAČ ŽICE!

Čuvar šahta, brojač žice, uzimač stvari za probu-probač, svirač na instrumentu, menadžer, tim-lider, asistent gradonačelnika samo su dio novih zanimanja koja su ušla u revidiranu Nacionalnu klasifikaciju zanimanja makedonskog Državnog zavoda za statistiku.

Kako je danas objavio skopski Dnevnik, u klasifikaciju je, na zahtjev poslovne zajednice, ubačeno 227 novih zanimanja.

Profesije kao prostitutka, lihvar (zelenaš), gatalac (vrač), klovn, mađioničar, dreser životinja i neke druge koje su ranije važile za pomalo sporne profesije, ostale su u nacionalnoj klasifikaciji."Moderni termini u oglasima za nova radna mesta u kojima se portir naziva – menadžer za prijem, sekretarica – ofis menadžer, a trgovac "mrčendajzer" natjerali su nas da ponovo revidiramo nacionalnu klasifikaciju u kojoj svakako ima mnogo interesantnih radnih mjesta. Osim djelatnosti naša klasifikacija zanimanja regulira i zadatke koje zaposleni treba da izvršavaju", saopćeno je iz makedonskog Državnog zavoda za statistiku.

Prema novoj klasifikaciji zanimanja "čuvar šahta" se našao u grupi čuvara objekata, a "menadžer" u grupi analitičari menadžmenta i organizacije. U nove profesije ušli su i "dizajner dečjih igračaka", "poenter" – onaj koji određuje normu, "uzimač za probe" – probač, "brojač žica" i "rovokopač".

U nacionalnoj klasifikaciji opstali: Prostitutka, lihvar, gatalac .....

U novoj Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja Državnog zavoda za statistiku, "prostitutka", "lihvar" i "gatalac" su ostali kao zanimanja.

Prema opisu zanimanja, lihvar pozajmljuje novac u odnosu na uloženi depozit u zalog ili prema imovini ili nekoj drugoj garanciji, a njihovi radni zadaci uključuju i procjenu predmeta ponuđenih za zalog, obračun kamate i pozajmljivanje novca, vraćanje predmeta kada se isplati zajam ili u slučaju da se zajam ne vrati – prodaja založenih predmeta.

U klasifikaciji zanimanja poseban dio imaju gatači – vračevi. Oni, pored ostalog, imaju zadatak da tumače signale odnosno karakteristike na dlanovima klijenata, slučajno izvučenih karata za igranje, taloga kafe, a forme i oblici kostiju mrtvih životinja zaduženi su za predskazivanje događaja i savjetovanja o mogućem toku stvari.

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.