r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

Hrvatska: Istarski ugostitelj turistima naplatio dvije kafe 19 KM

Inspekcija Ministarstva turizma Hrvatske okončala je nadzor u Roxy baru u Rovinju oko kojeg se, zbog dva kapučina koje su gosti platili 72 kune (oko 19 KM), nedavno digla velika medijska prašina. Ugostitelj je imao dvojake cijene za strane i domaće goste iako mu zakon ne priječi da sam formira cijene i kafu naplati koliko hoće. Međutim, sporno je bilo je li etično i smije li degradirati strane goste i naplaćivati im uslugu čak četiri puta skuplje samo zato jer su stranci.

Glasnogovornica ministarstva turizma Eva De Zan Prusina navela je da je turistički inspektor utvrdio da se gosti uslužuju pićima i napicima u prostoru za usluživanje u zatvorenom dijelu te na prostoru na terasi smještenoj na rivi. Naime, utvrđeno je da su gostima istaknute različite cijene istih vrsta usluga, konkretno pića i napitaka i to ovisno o prostoru, odnosno nalaze li se gosti na terasi ili u zatvorenom prostoru za usluživanje.

Inspekcija je utvrdila da je ugostitelj u svom objektu istaknuo obavijest da domaćim i stalnim gostima odobrava popust do 50 posto. Uvidom u primjerak računa izdanog domaćem gostu, utvrđeno je da je ugostitelj naplatio nižu cijenu od istaknute cijene u cjenovniku koji je na raspolaganju gostima za tu vrstu pića, pozivajući se na pravo odobravanja popusta domaćim gostima.

"Zbog utvrđenog prekršaja iz Zakona o uslugama, a kojim se na primatelja usluga ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta, ugostitelju je uručena pisana obavijest kojom se obavještava da ovlašteni tužitelj namjerava podnijeti optužni prijedlog protiv počinitelja navedenog prekršaja, i to u roku od 15 dana od dana završetka inspekcijskog nadzora", istaknula je glasnogovornica Ministarstva turizma Eva De Zan Prusina, javlja Glas Istre.

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.