bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

Vijesti

Preminuo legendarni glumac Ljubiša Samardžić

 

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 80. godini života, javljaju srbijanski mediji. U decembru prošle godine imao je tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje posljednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše. Kada je Samardžić bio na operaciji, doktori su imali optimistične prognoze, ali njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vrijeme. Rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara.

Ljubiša je postao istaknuto ime u jugoslovenskoj kinematografiji, a talenat ga je predodredio za velike uspjehe. Igrao je u brojnim filmovima, kao što su “Bitka na Neretvi” (Novak), “Valter brani Sarajevo” (Zis), “Bombaši” (Kovač), “Sutjeska” (Stanojko), “Ljubavni život Budimira Trajkovića” (Vojislav Voja Trajković)… Njegova možda i najprepoznatljivija uloga jeste ona kada je glumio Borivoja Šurdilovića Šurdu u seriji “Vruć vetar”.

Bio je oženjen Mirjanom, s kojom je bio u braku 50 godina.

"Medena Tuzla": Sajam proizvoda od meda i ove godine na Trgu slobode

 

Udruženje pčelara „Nektar“ Tuzla i Savez pčelara Tuzlanskog kantona i ove godine organizuju Sajam "Medena Tuzla".

 

Sajam će se 12. put održati 8. i 9. septembra 2017. godine, a u sklopu sajamske manifestacije bit će predstavljeni pčelinji proizvodi brojnih proizvođača – melemi od meda, propolis i drugi proizvodi na bazi meda.

U okviru manifestacije održat će se dva edukativna predavanja u prostorijama Privredne komore TK, te biti predpremijerno promovisana knjiga "Bez pčela nema života" u kojoj su predstavljenje teme brojnih autora iz cijelog svijeta.

Sajam će se održati na Trgu slobode, a pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla.

Tuzla: Centralna bajramska svečanost 1. septembra u džamiji Kralj Abdullah

 

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Kurban-bajram je u petak, 1. septembra 2017. godine / 10. zul-hidždže 1438. godine po Hidžri.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli.

Sabahski namaz će se klanjati u 5,30 sati, od kada počinje ostali dio programa. U okviru programa bajramski vaz će održati hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Bajram namaz (s početkom u 6,46 sati) će predvoditi i hutbu održati Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Tuzla: Počinje Škola samoodbrane za žene

Dom mladih Tuzla pokreće Školu samoodbrane za žene.

Sve zainteresovane djevojke i žene mogu se prijaviti na brojeve telefona: 061 / 956 – 724 i 061 / 325 – 865, ili putem e-mail adresa:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  i   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .Glavni trener je Amna Ribić, mlađi majstor kung fu samoodbrane, majstor karatea crni pojas 1.dan, a asistent Ahmed Ćatibušić, mlađi majstor kung fu samoodbrane.

Svi zainteresovani dobijaju prva dva treninga besplatno, a prvi trening je u prostorijama JU „Dom mladih“ Tuzla, 12.09.2017.g. (utorak) u 19:00 h.

U sklopu treninga biće obuhvaćeno: odbrana od fizičkog napada, odbrana od napada hladnim i vatrenim oružjem, wu shu i ving tchun tehnike te tehnike drvene lutke, psiho-fizički razvoj i kondicioni treninzi. Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Amna Ribić: 061/ 956-724.

TK: Škola počinje, konkursna procedura za nastavno osoblje nije okončana

 

Intervjui za prijem nastavnika i profesora u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona počeli su jučer i trajat će naredna dva dana. Intervjui su posljednja karika u proceduri za prijem nastavnika po drugom, ponovljenom konkursu koji je Vlada TK-a raspisala nakon što je prvi ukinula zbog činjenice da nastavnici iz reda boračkih populacija ne bi mogli ostvariti beneficije, odnosno dodatne bodove - piše Oslobođenje.

Podsjećamo, problem je nastao zbog činjenice da je prvi konkurs raspisan u periodu dok je svim nastavnicima, pa i onim iz reda boračkih populacija, i dalje trajao prošlogodišnji ugovor o radu. Da bi ostvarili benefite, morali su dostaviti potvrdu sa biroa za zapošljavanje, što nisu mogli jer su i dalje bili zaposleni.

- Određen broj kandidata nije mogao dostaviti dokumentaciju, pa smo radi osiguranja ravnopravnosti odlučili ponoviti konkurs, objasnio je ministar obrazovanja TK-a Zlatan Muratović.

Konkursna procedura se neće okončati do početka nastave, pa je Ministarstvo uputilo dopis da škole u prve dvije sedmice rada privremeno angažuju nastavnike.

- Preporučujemo školama da na radna mjesta koja su raspisana angažuju lica koja su u školi na dan 30. 6. 2017. bila u radnom odnosu ili ona prvorangirana na konačnoj rang-listi, odnosno da angažuju ona lica za koja je izvjesno da će po okončanju konkursa zaključiti ugovor o radu, stoji u uputi koju je ministar Muratović uputio svim školama TK-a.

Način na koji se provode intervjui u školama već godinama baca sumnju na regularnost same procedure, pogotovo zbog činjenice što često služe direktorima i drugim interesnim grupama da favoriziraju, odnosno eliminiraju određene kandidate.

 

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.