bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

SIBILA OSMANOVIĆ, KANDIDATKINJA ZA GRADSKO VIJEĆE TUZLA: Dementne osobe ne smiju biti otpisane zbog nemara društva

Mr. sci. Sibila Osmanović, dipl. ing. med. radiologije, kandidatkinja na listi Tuzlanske alternative za Gradsko vijeće Tuzla u svojoj izjavi za javnost osvrnula se na probleme oboljelih osoba o kojima se u Tuzli ne vodi briga na adekvatan način.

 

Zaposlena je u Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli.
- Izabrala sam Tuzlansku alternativu, jer ona nije politička stranka, već je više stranka koja naginje ekonomskom jačanju naših građana i naš program obuhvata sve generacije građana, svih uzrasta i opredjeljenja.
Iščitavajući programe drugih stranaka došla sam do zaključka kako svi pričaju manje – više, isto: mladi nam odlaze, posla nema, teška ekonomska situacija,...
Dolazim iz oblasti zdravstva i znam kako je to široka oblast i pokriva sve uzrasne grupe, od najmlađih do najstarijih.
Zbog toga naglašavam važnost kvalitetne zdravstvene zaštite. U Gradu Tuzla težište se mora staviti na primarnu zdravstvenu zaštitu, povećati i opremiti ljekarske timove, a izvršiti analizu kvalitete usluge zdravstvenih ambulanti u kojima imamo više osoblja nego što je neophodno. Treba uspostaviti bolju organizaciju tako da cijelo područje Grada Tuzla, sa svim prigradskim naseljima bude pokriveno sa dovoljno zdravstvenih timova. Svi građani moraju imati jednako kvalitetnu zdravstvenu uslugu.
Svi se borimo za našu djecu, želimo da idu u kvalitetnu školu, da se zaposle kad završe školu, ali svi zaboravljamo da smo i mi nečija djeca. Moram kazati, radi ilustracije, nekoliko činjenica iz svog iskustva. Imam majku koja je dementna i sama se borim s tim problemom. Tuzla ima Dom penzionera, ali nema odjel niti ustanovu u koju bi se smjestile osobe sa problemom demencije, da li na bazi dnevnog boravka ili trajnog smještaja, ili za period kada su izdržavaoci dementih osoba zbog posla ili odmora odsutni, a o takvim osobama u Tuzli se nema ko brinuti. Svi pokazatelji govore kako su bolesti demencije u porastu. Žalosna je činjenica da Brčko, Lopare, Bijeljina imaju centre za brigu o dementnim osobama, pa su takve osobe iz Tuzle prinuđene da se smještaju u tim centrima van našeg grada.
Zalagat ću se za Tuzla dobije takav centar i ako budem izabrana u Gradsko Vijeće, nastojat ću da taj centar bude adekvatno opremljen uz angažman educiranih i osposobljenih kadrova. Na ovaj način bi se riješila najmanje dva problema: dobili bismo centar za smještaj i brigu o dementnim osobama i stvorili bi se preduslovi za novo zapošljavanje stručnih kadrova koje će, na adekvatan način, pružiti uslugu ovim osobama. Smatram kako se društvo mora adekvatno brinuti za sve građane, pa i za dementne osobe. Ako su oboljeli ne smiju biti otpisani radi nemara društvene zajednice za njihove probleme i nebrige za njihovo stanje, navela je u izjavi za javnost Sibila Osmanović, kandidatkinja na listi Tuzlanske alternative za Gradsko vijeće Tuzla.

bhreporter

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.