bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

ŠKOLA U GORNJOJ TUZLI: Postavljena izložba „Srebrenički put pakla“ Ahmeta Bajrića Blicka

Jučer je u holu OŠ Gornja Tuzla instalirana postavka fotografija pod nazivom „Srebrenički pit pakla" autora, fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka. Bajrić je jedini fotoreporter koji je svojom kamerom zabilježio stravične prizore nakon izlaska kolone preživjelih Srebreničana na slobodne zvorničke teritorije jula 1995. godine.

Posljedice tragedije koju je genocid ostavio na preživjele žrtve u Srebrenici, Blicko neumorno prati proteklih dvadeset godina.
Postavka dijela fotografija u Osnovnoj školi u Gornjoj Tuzli prva je izložba za najmlađe a o značaju ovog događaja svjedoči i podatak da su gosti direktorice OŠ Gornja Tuzla Azre Feukić, ovim povodom bili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, Zlatan Muratović, ugledni biznismen, Mensur Alić i neumorni aktivni tragač za istinom i posmrtnim ostacima nestalih, Murat Hurtić koji su svojim dolaskom uveličali ceremoniju zvaničnog otvorenja ove izložbe.
O vrijednosti izloženih fotografija govori podatak da su izložbu „Srebrenički put pakla" Ahmeta Bajrića Blicka do sada vidjele hiljade posjetilaca u prestižnim galerijama u Beogradu, Zagrebu, Lucernu, St. Louisu (SAD), Istanbulu, Lucernu, Gracu, Štokholmu, Geteborgu, Tešnju i brojnim drugim gradovima širom Evrope i Bosne i Hercegovine. Zbog toga ovaj događaj za Gornju Tuzlu predstavlja kulturni događaj koji je mnogo više od školske aktivnosti, jer je izložba predstavljena učenicima osnovne škole da se kroz fotografiju upoznaju o razmjerama genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Učenici OŠ Gornja Tuzla upriličili su, ovim povodom, bogat prigodan program, a prigodnim obraćanjem su i gosti istakli značaj ovakvog vida upoznavnja učenika o događajima iz prošlosti. Zbog toga bi ova izložba moga biti prva u nizu sličnih manifestacija u školama u Tuzlanskom kantonu kao izuzetno kvalitetna dopuna vannastavnim aktivnostima koje se mogu i na ovaj način obogatiti u školama.

bhreporter

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.