bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

„VEZENI MOST 2016“: Jasminki Petrović nagrada „Mali princ“

Jasminka Petrović, književnica iz Srbije dobitnica je nagrade „Mali princ" koju je dodijelilo Društvo prijatelja knjige „Mali princ" na završnoj svečanosti u okviru 13. Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most" održanoj u Tuzli.

Nagradu je dobila za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2015. godini, a po odluci žirija koji je tajnim glasanjem izabrao pobjedničko djelo od osam nominiranih knjiga iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Jasminka Petrović je nagradu osvojila svojom knjigom naslova „Leto kada sam naučila da letim", a uručena joj je statua Malog princa i plaketa.
U okviru bogatog programa na finalnoj manifestaciji održanoj noćas u hotelu Tuzla, uručeno je priznanje Zejćiru Hasiću za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini – nagrada za životno djelo, te statua Malog princa Iliji Nikčeviću iz Crne Gore za nominirani prvijenac, njegovu knjigu „Krtica i sunce" koja je uvrštena među osam najboljih.
Danas su na prigodnoj svečanosti pred brojnom publikom dodijeljene i nagrade za najbolje literarne radove osnovaca koji su prispjeli na konkurs/natječaj. Ovogodišnji literarni konkurs/natječaj bio je posvećen je stogodišnjici objavljivanja kultne dječije knjige „Priče iz davnine" Ivane Brlić – Mažuranić, i 60. godišnjice prvog objavljivanja knjige „Patuljak iz zaboravljene zemlje", Ahmeta Hromadžića, čime se želi ukazati na nemjerljiv značaj ovih djela i njegovih autora za razvoj dječije književnosti i književnosti uopšte.
Nagrađeni su i učesnici manifestacije Tuzlanski karnevalčić, učenici osnovnih škola iz Tuzle koji su sudjelovali u šarenoj povorci maski i kostima likova iz dječije literature.
Ovim manifestacijama 13. međunarodni dječiji festival je ušao u svoju završnicu i još jednom opravdao svoje postojanje i trajanje, a posjeta na svim održanim programskim sadržajima širom Tuzlanskog kantona, u Brčko Distriktu BiH i Zeničko dobojskom kantonu, bila je rekordna.

bhreporter

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.