bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

POČAST HEROJU BOSNE I HERCEGOVINE: Obilježena godišnjice pogibije Kapetana Hajre

Otkrivanjem spomen biste narodnom heroju oslobodilačkog rata, brigadnom generalnu Hajrudinu Mešiću, a zatim i polaganjem cvijeća i učenjem Ja'sina na mjestu pogibije i mezaru Kapetana Hajre danas je obilježena 24. godišnjica od smrti organizatora i stuba odbrane teočanske regije.


Među brojnim zvaničnicima, u ime Vlade Tuzlanskog kantona cvijeće su položili i spomen odali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak.
„Ovo je prilika da izrazimo poštovanje prema liku i djelu Kapetana Hajre. Njemu dugujemo posebnu zahvalnost za organiziranje odbrane na ovom području. Kako bi smo sačuvali sjećanje na te herojske podvige u ratu 1992-'95. Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je ove godine finansirati izradu spomen bisti za naša tri narodna heroja. Bistu heroju Nesibu Malkiću smo postavili na proljeće ove godine u Živinicama, danas otkrivamo bisti Kapetanu Hajri, a uskoro ćemo to uraditi i sa bistom heroju Mehdinu Hodžiću", rekao je premijer Gutić i dodao da „bista koju danas otkrivamo treba da nas podsjeti na herojske podvige generala Hajrudina Mešića i njegovih Lavova iz Teočaka, ali ova je bista još važnija zbog mladih naraštaja. Ona njih treba da opominje i podsjeća na ono šta se ovdje desilo u oslobodilačkom ratu".
Osim izrade spomen bisti našim herojima Vlada je, kako bi od zaborava sačuvala određene događaje, Skupštini Tuzlanskog kantona uputila Zakon o značajnim datumima TK, a koji najviše tretira datume iz Oslobodilačkog rata.
„Od ukupno 9 heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona imamo tri heroja, ali nažalost o njima malo govorimo. Raduje me da ovom obilježavanju danas prisustvuje veliki broj djece, jer ovo što mi danas radimo ne treba našim herojima. Ovo treba nama živima da bude opomena, a posebno ovoj djeci i generacijama koje dolaze", rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak.
Današnjem događaju, osim članova porodice Kapetana Hajre, predstavnika Općine Teočak, Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovali su izaslanici u Parlamentu FBiH Mirsad Kukić i Elzina Pirić, te ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević.

bhreporter

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.