bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

EVROINTEGRACIJE: Johannes Hahn zvanično predao Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johannes Hahn danas je službeno predao Upitnik Evropske komisije (EK) bosanskohercegovačkim vlastima, a upitnik je preuzeo predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.
Uručenje upitnika EK bio je preduslov BiH za stjecanje kandidatskog statusa za ulazak u EU. Upitnik sadrži 3.293 pitanja, a odgovori će pomoći da se procijeni možemo li postati potencijalni kandidati za članstvo u evropskoj zajednici.
Naša zemlja ima rok pola godine da odgovori na pitanja, a 15. februara smo podnijeli aplikaciju za članstvo u EU, što je i prihvaćeno. Riječ je o upitniku, odnosno dokumentu koji EU koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju, o čemu na kraju odlučuje Vijeće EU.
Johannes Hahn je nedavno, predstavljajući Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta Izvještaj o napretku zemalja regije, pozvao i BiH da dostavi svoje dokumente.
Ovaj upitnik ranije su ispunile i druge države. U slučaju Hrvatske upitnik je sadržavao 4.560, Makedonije 4.666, Albanije 2.280, Crne Gore 2.178 i Srbije 2.483 pitanja. Za Hrvatsku je rok dostavljanja odgovora bio tri mjeseca, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru četiri mjeseca i Srbiju dva mjeseca.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je uoči današnjeg dostavljanja EU upitnika izjavio kako je to veliki korak za našu zemlju, pogotovo za ovu godinu, i kako je potrebno da se nakon tri mjeseca održi sjednica na kojoj će se razmatrati šta je do tada učinjeno.

bhreporter

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.