bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

OKONČANA LOBIRANJA: Ranko Debevec imenovan za novog predsjednika Suda BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je na jučerašnjoj sjednici koja je održana u Mostaru imenovalo sudiju Suda BiH Ranka Debevca za novog predsjednika Suda BiH.


Za Debevca je glasalo šest članova VSTV-a, pet je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.
Jučerašnju sjednicu VSTV-a obilježila je žustra rasprava pojedinih članova VSTV-a, posebno Gorana Nezirevića i Ružice Jukić. Pojedini članovi VSTV-a ukazivali su na propuste Podvijeća VSTV-a koje je rangiralo kandidate. Naime, Debevec je bio prvorangirani, dok je Mira Smajlović bila na drugom mjestu. No, Debevcu je zamjerano da nema iskustva na rukovodećim mjestima, kao i da drugi kandidati, kao naprimjer Branko Perić, imaju mnogo više iskustva, ali su rangirani ispod Debevca. Članovima VSTV-a bila je sporna i činjenica da se predlaže izbor nebošnjaka, što dovodi do disbalansa na ključnim mjestima unutar policijsko-pravosudnog sistema. Izo Tankić, koji je bio trećerangirani, predlagan je kao kompromisno rješenje.

Na konkurs za predsjednika Suda BiH prijavili su se sudije Suda BiH Branko Perić, Izo Tankić, Ranko Debevec, Mira Smajlović i Tihomir Lukes. Dodatno su se na konkurs prijavili tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Aktuelna predsjednica Suda BiH je Meddžida Kreso koja je na ovoj poziciji 12 godina, odnosno dva mandata, a posljednji joj traje do 26. januara 2017. godine.

Na konkursu za imenovanje predsjednika Suda BiH VSTV je prilikom imenovanja u obzir uzeo stručno znanje, iskustvo i postignute rezultate.

Intervjui sa kandidatima okončani su u ponedjeljak 14. decembra 2016. godine, a izbor predsjednika Suda BiH već je ranije postao prvorazredno političko pitanje. SDA je sa sjednice Glavnog odbora poručila da novi predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak zbog nacionalnog balansa u ključnim policijsko-pravosudnim institucijama (SIPA, Tužilaštvo BiH, Sud BiH, OSA, Ministarstvo pravde BiH).

Biografija predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. godine. U Osnovnom sudu II u Sarajevu i Advokatskoj kancelariji advokata Žarka Bulića obavio je pripravnički staž, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 1990. godine radio kao stručni saradnik tog suda. U periodu od 1995. do 2000. godine obavljao je poslove prevodioca i savjetnika pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, a od 2000. do 2005. godine radio je kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar. Od 2005. do 2008. godine obavljao je dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Za tužioca Tužilaštva BiH imenovan je 10. aprila 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnog tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Za sudiju Suda BiH imenovan je 12. decembra 2012. godine.

bhreporter/agencije

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.