bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

DRAGO KALABIĆ IZRUŽIO NEDJELJKA ČUBRILOVIĆA: Nisu me ućutkali u Sarajevu pa neće ni ovdje!

Sjednica Narodne skupštine RS zna biti zanimljiva arena, posebno u sitne sate. Tako je bilo i sinoć, pred ponoć, kada se privodilo kraju iscrpljivanje dnevnog reda dijela 15. sjednice.

Icrpljivali su se i poslanici, koji, jadni, dolaskom za predsjednika Nedjeljka Čubrilovića, počesto moraju mukotrpno zasijedati i sudjelovati u smor raspravama do sitnih sati pred kamerama televizije u direktnom prenosu zasjedanja.
U toku rasprave o izvještaju komisije za izbor i imenovanja i personalnih promjena u komisijama i odborima, a nakon što su orkestrirano poslanici apsolutne većine izgrdili kolege iz manjine – bošnjačke, za riječ se javio Drago Kalabić. On je položio zakletvu na početku ovog mjeseca i na početku 15. sjednice zajedno sa devet novih kolega u NSRS. Nije mu trebalo puno da se uklopi.
Sinoć, kada je došao na red za raspravu, predsjednik Čubrilović mu je uskratio pravo da govori dvadeset minuta, te mu dao samo deset minuta za raspravu. To je iskusnog Kalabića razjarilo pa je osuo salvu objedna na predsjednika.
- Peti mi je poslanički mandat i nikad mi se ovako nešto nije dogodilo. Nisu me uspjeli ućutkati u Sarajevu pa neće ni ovdje, isprsio se dokazano hrabri Drago Kalabić (SNSD) na koalicionog kolegu Čubrilovića (DNS). Zatim je održao predavanje o poslovničkim pravima i staturanim obavezama, da je zaboravio diskutovati o tački dnevnog reda o kojoj se raspravljalo.
Iako nije istakao svoju ugroženost na nacionalnoj osnovi, a zbog odlučnog stava predsjednika Čubrilovića, televizijski gledaoci koji su mogli pratiti direktan prenos skupštinskog zasjedanja, jasno su prepoznali namjere poslanika Kalabića koji se želi prikazati žrtvom urota zbog njegovih političkih stavova.
Ipak, u Banja Luci ne može prodavati javnosti floskule o srpskoj ugroženosti kao što je to počesto radio u Sarajevu. Međutim, iz njegovog britkog izlaganja mogao se steći utisak da će poslanik Kalabić u NSRS u Banja Luci igrati na kartu vlastite ugroženosti, kao što je to za mandata radio u Sarajevu i pri tome sticao popularnost u javnosti i među glasačima koji su mu dali povjerenje pet puta kao kandidatu iz četiri različita politička subjekta. A, mandat će lagano teći – do slijedećeg – šestog.

bhreporter

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.