bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

SARADNJA MUZEJA: Pariški Louvre će obučavati kadrove Zemaljskog muzeja BiH!?

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasadorica Francuske u BiH Kler Bodoni razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblastima kulture i sporta.


Posebna pažnja u razgovoru posvećena je stanju u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, a francuska ambasadorica najavila je da će njena zemlja pomoći uređenje prostorije za čuvanje Hagade. Najavila je i da je francuski muzej Louvre iskazao želju za saradnjom kako bi se osposobili kadrovi za kvalitetno upravljanje Zemaljskim muzejom.
Ministar Osmanović pozdravio je mogućnost uspostavljanja saradnje sa Louvreom i naglasio da Zemaljski muzej ima izuzetan značaj koji prevazilazi okvire Bosne i Hercegovine.
Ministar Osmanović i ambasadorica Bodoni založili su se za uspostavljanje saradnje u oblasti borbe protiv nelegalne trgovine umjetničkim djelima, te za potpisivanje sporazuma o filmskoj koprodukciji, za šta već postoji značajan inters filmskih radnika.
Ambasadorica Francuske Kler Bodoni iskazala je spremnost svoje države da doprinese u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), kroz izradu studije o stanju skijališta u Bosni i Hercegovini i potrebnim ulaganjima. Ministar Osmanović i ambasadorica Bodoni izrazili su zadovoljstvo aktivnostima koje se u BiH vode na organizacija ove sportske smotre koja će biti održana 2019. godine.

bhreporter/mcp

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.