bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

AMBASADA BIH U SAD: Obilježen dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

U svečanoj sali Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama jučer je upriličen prijem povodom Dana Oružanih snaga BiH.

Prijemu je prisustvovao veći broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života, predstavnici State Departmenta, Pentagona, Nacionalne garde Marylanda, zatim ambasadori, šefovi vojnih izaslanstava te predstavnici univerziteta i ustanova koje se bave pitanjima sigurnosti i vojnih doktrina.
General Walter Lord - bivši komandant NATO štaba u BiH te general Sean Casey predvodili su delegacije Pentagona i Nacionalne garde i u pozdravnim obraćanjima naglasili uspjeh i važnost reforme odbrane u Bosni i Hercegovini s političkog i sa sigurnosnog aspekta, iznoseći niz pozitivnih ocjena o saradnji sa Oružanim snagama BiH, posebno podvlačeći važnost i ulogu OS BIH u mirovnim misijama.
Čestitku povodom Dana Oružanih snaga uputio je ministar odbrane Sjedinjenih Država Ashton Carter, a prijem su svojim prisustvom uveličali nekadašnji najviši diplomatski predstavnici SAD u BiH - ambasadori Richard Kauzlarich, Clifford Bond, Robert Beecroft, Raffi Gregorian, Lawrence Butler.
U ime Crne Gore, Hrvatske i Srbije prijemu su prisustvovali ambasadori Nebojša Kaluđerović, Joško Paro i Đerđ Matković. Šefovi vojnih misija u Washingtonu izrazili su najbolje želje za Dan OS i podršku oružanim snagama BiH na putu prema Evroatlantskim integracijama.
Ambasador Haris Hrle i šef vojnog izaslanstva brigadir Davorin Vučić zahvalili su se prije svega vladi Sjedinjenih Država na kontinuiranoj podršci tokom reforme odbrane. Naglašen je politički i društveni značaj "najuspješnije reforme koja je provedena u BiH", kazao je Hrle te dodao: "Svijet se ubrzano mijenja, Bosna i Hercegovina je spremna prihvatiti novi ritam i ispuniti svoje obaveze na putu prema EU i NATO".

bhreporter/press MVP

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.