bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

TK: Škola počinje, konkursna procedura za nastavno osoblje nije okončana

 

Intervjui za prijem nastavnika i profesora u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona počeli su jučer i trajat će naredna dva dana. Intervjui su posljednja karika u proceduri za prijem nastavnika po drugom, ponovljenom konkursu koji je Vlada TK-a raspisala nakon što je prvi ukinula zbog činjenice da nastavnici iz reda boračkih populacija ne bi mogli ostvariti beneficije, odnosno dodatne bodove - piše Oslobođenje.

Podsjećamo, problem je nastao zbog činjenice da je prvi konkurs raspisan u periodu dok je svim nastavnicima, pa i onim iz reda boračkih populacija, i dalje trajao prošlogodišnji ugovor o radu. Da bi ostvarili benefite, morali su dostaviti potvrdu sa biroa za zapošljavanje, što nisu mogli jer su i dalje bili zaposleni.

- Određen broj kandidata nije mogao dostaviti dokumentaciju, pa smo radi osiguranja ravnopravnosti odlučili ponoviti konkurs, objasnio je ministar obrazovanja TK-a Zlatan Muratović.

Konkursna procedura se neće okončati do početka nastave, pa je Ministarstvo uputilo dopis da škole u prve dvije sedmice rada privremeno angažuju nastavnike.

- Preporučujemo školama da na radna mjesta koja su raspisana angažuju lica koja su u školi na dan 30. 6. 2017. bila u radnom odnosu ili ona prvorangirana na konačnoj rang-listi, odnosno da angažuju ona lica za koja je izvjesno da će po okončanju konkursa zaključiti ugovor o radu, stoji u uputi koju je ministar Muratović uputio svim školama TK-a.

Način na koji se provode intervjui u školama već godinama baca sumnju na regularnost same procedure, pogotovo zbog činjenice što često služe direktorima i drugim interesnim grupama da favoriziraju, odnosno eliminiraju određene kandidate.

 

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.