19/03/2024 10:01
Migranti u jednom od kampova u BiH. Avaz
Migranti u jednom od kampova u BiH. Avaz

BiH: 2.907 migranata zatražilo azil

Više od 1.600 osoba zatečeno je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice Bosne i Hercegovine. To su podaci Granične policije BiH koji se odnose na period od početka 2024. godine.

Dva mjeseca

Kako je naglašeno za “Avaz”, to su brojke kojima oni raspolažu, odnosno koje se tiču njihove nadležnosti.

Međutim, podaci Službe za poslove sa strancima razlikuju se za skoro dvije hiljade.

– Prema podacima kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima, u prva dva mjeseca ove godine, odnosno u periodu od 1. januara do 18. februara 2024. godine, ukupno je otkriveno 3.550 ilegalnih migranata na teritoriji Bosne i Hercegovine – rečeno je za “Avaz“.

Istaknuto je da te brojke predstavljaju povećanje za 35,59 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Sami napustili

– Od ukupnog broja otkrivenih ilegalnih migranata na teritoriji Bosne i Hercegovine njih 2.907 iskazalo je namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U međuvremenu, veći broj ilegalnih migranata samovoljno je napustio Bosnu i Hercegovinu te ih, s današnjim (jučer, op. a.) danom, u BiH boravi ukupno 1.947 – naglašeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Svjedoci smo sve češćih policijskih akcija u posljednje vrijeme koje se tiču suzbijanja organiziranog kriminala u vezi s krijumčarenjem ljudi.

 

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.