r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

ENERGETIKA U BIH: Svečano otvorena Termoelektrana "Stanari"

Termoelektrana (TE) "Stanari", u istoimenoj općini kod Doboja, danas je svečano otvorena.


Vrpcu su presjekli predsjednik RS-a Milorad Dodik, ambasadorica NR Kine Chen Bo, predsjednik kompanije "Dong Fang" Zou Lei, zamjenik britanskog ambasadora Matthew Lawson, i Vuk Hamović, vlasnik firme Energy Financing Team (EFT) koja je izgradila termoelektranu.
Snaga TE "Stanar" iznosi 300 MW a očekivana godišnja proizvodnja 2.000.000 MWh pri baznom režimu rada, dok je proizvedena struja namijenjena izvozu na evropska tržišta jer BiH raspolaže viškovima struje, ali i zbog privlačnijih cijena.
Ukupna vrijednost investicije u Rudnik i TE "Stanari" iznosi oko 550 miliona eura, od čega je samo u termoelektranu investirano oko 420 miliona eura, pri čemu je EFT Grupa oko 30 posto finansirala vlastitim sredstvima, a ostatak kreditom Kineske razvojne banke i nekoliko komercijalnih banaka.
Kapacitet proizvodnje u Rudniku "Stanari" povećan je s ranijih 600.000 na oko dva miliona tona godišnje. Dokazane rezerve uglja u Stanarima iznose oko 108 miliona tona, a kompanija EFT dobila je koncesiju na 30 godina s mogućnošću produženja za dodatnih 15 godina, dok koncesiona naknada iznosi 3,6 posto bruto prihoda prodate električne energije.
Planirano je da će TE "Stanari" u konačnici zapošljavati oko 200 radnika, a zajedno s rudnikom broj zaposlenih bi trebao biti oko 900.
Glavni izvođač radova na TE "Stanari", po sistemu ključ u ruke, jeste kineska kompanija Dongfang Electric Corporation (DEC), a riječ je o vodećoj energetskoj kompaniji specijalizovanoj za izgradnju velikih energetskih postrojenja, s referentnom listom više od 480 izgrađenih elektrana širom svijeta.
TE "Stanari" je povezana na prijenosnu mrežu putem 400kV dalekovoda Banja Luka - Tuzla i 110kV dalekovoda Ukrina - Teslić.

bhreporter

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.