r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

DUGOVI VLADE RS NEZAKONITO OTPUŠTENIM RADNICIMA: Neizvjesna naplata milionskih potraživanja

Poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić zatražio je danas od nadležnih predstavnika vlasti u tom bh. entitetu da ubrzaju isplatu otpremnina osobama koje su ratne 1992. godine, bespravno ostale bez posla u preduzećima na području sadašnje RS.


Tokom rasprave u entitetskoj skupštini, Čivić je ukazao da oštećeni po osnovu radnog odnosa godinama čekaju na isplate tih naknada.
Apelirao je na resornog ministra Milenka Savanovića da se poduzmu mjere za isplatu otpremnina, jer, ukoliko se nastavi sadašnjim tempom, ni 30 posto tih osoba neće biološki dočekati isplatu.
Radi se o osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su nezakonito otpuštene s posla tokom rata, na sadašnjoj teritoriji RS-a.
Ministar rada Milenko Savanović je priznao da se kasni s isplatama opremnina, ali se nada da će isplata biti redovnija u narednom periodu.
-Radi se o velikim sredstvima i problemi u budžetu ne dozvoljavaju da bude redovnija isplata, što ne znači da se situacija neće promijeniti - ustvrdio je Savanović.
U zakonskom roku od tri mjeseca (od 16. novembra 2000. do 16. februara 2001.) ovo ministarstvo zaprimilo je 58.658 zahtjeva za ostvarivanje prava na otpremninu, a od 2003. do 31. decembra 2015. godine, Komisija je riješila 31.499 zahtjeva -predmeta, što u odnosu na ukupan broj od 58.658 zaprimljenih i dosad zavedenih zahtjeva u bazu podataka iznosi 53,70 posto.
Od riješenih 31.499 zahtjeva i donesenih rješenja od 2003. do kraja 2015. godine, priznato je pravo na otpremninu, odnosno doneseno 17.605 pozitivnih rješenja za isplatu, što u odnosu na ukupan broj riješenih predmeta iznosi 55,89 posto.
U prezentiranoj statistici nisu precizirani iznosi potraživanja nezakonito otpuštenih radnika i iznosi dugovanja. Prema nezvaničnim podacima, radi se o milionskim zaostalim dugovanjima koja potražuju otpušteni radnici koji su ostvarili pravo na simboličnu naknadu za nanesenu štetu. Godinama se iz institucija RS daju neodređeni odgovori na otvorena pitanja kad će sva potraživanja biti izmirena po ovom osnovu. Zbog toga se s pravom sumnja da će hiljade onih koji potražuju naknadu za pričinjenu štetu zbog nezakonitog otpuštanja, doživjeti da dobiju ova sredstva.

bhreporter/agencije

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.