r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

U JAMI RADAČA Posmrtni ostaci nađeni su na dubini oko 50 metara

Ovlaštene službene osobe, koje po nalogu Tužiteljstva BiH, provode ekshumaciju na jami Radača, pronašle su posmrtne ostatke, na dubini od oko 50 metara. Pronađeno je više kostiju i posmrtnih ostataka, uključujući kosti lobanje, vilice i druge kosti ljudskog porijekla, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju identifikaciju i forenzičku obradu, radi utvrđivanja identiteta osoba kojima pripadaju.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, duži vremenski period, vrši se ekshumacija u jami Radača, jer postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih '92.,'93. i '95. godine.

Rad na ovoj ekshumaciji otežava situacija na terenu, jer se radi o izuzetno dubokoj prirodnoj jami, u kojima su prema prikupljenim dokazima, bacana tijela žrtava, koja se nalaze na velikoj dubini, posuta zemljom i betonom, a potragu otežava i prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, pa se radi o vrlo teškoj lokaciji za proces ekshumacije, u kojem sudjeluju i alpinistički timovi policijskih agencija.

Tužitelj i stručni suradnici, iz Posebnog odjela za ratne zločine, u proteklom periodu su koordinirajući proces ekshumacije, na terenu proveli više od 100 dana, po svim vremenskim uvjetima.

Proces ekshumacije, kojim koordinira tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u kojem sudjeluju predstavnici institucija za traženje nestalih, ljekar sudske medicine, kao i predstavnici policijskih agencija, intenzivno se nastavlja i dalje, navodi se u saopćenju.

 

 

bhreporter/avaz

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.