29/03/2024 15:37
Johan Satler. Armin Durgut / Pixsell
Johan Satler. Armin Durgut / Pixsell

Johann Sattler napušta funkciju krajem avgusta

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napustit će tu funkciju krajem augusta, potvrđeno je za Politicki.ba.

Odlazak Lajčaka

Vijest je prvi objavio Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore.

Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švicarskoj a dužnost će preuzeti 1. septembra ove godine.

Ovaj bivši slovački ministar vanjskih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020 godine. Njegov mandat ističe krajem augusta.

Za sada nema potvrde ko će naslijediti Lajčaka. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava unutar EU je već počela ali odluka će biti donijeta nakon evropskih izbora zakazanih za juni ove godine.

Cilj je da Lajčakov nasljednik bude imenovan prije 1. septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba sačekati izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Josep Borrell. Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika EU institucija će uslijediti nakon evropskih izbora.

Ambasador EU u Albaniji

Lajčakovo imenovanje je u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ove nedjelje su imenovana 43 evropska ambasadora u raznim svjetskim zemljama.

Među njima, kako su za RSE potvrdili diplomatski izvori, nalaze se i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Šef delegacije u BiH bit će Luigi Soreca dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Politicki.ba podsjeća da je i aktuelni ambasador EU u BiH Johann Sattler na ovu poziciju došao sa dužnosti u Albaniji.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav. On trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Sjevernoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.