r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

Bivši operativac britanskog MI6 otkriva kakav je život pravih špijuna

Sredinom devedesetih Matthew Dun proveo je skoro šest godina u britanskoj tajnoj službi MI6, a danas otkriva tajne „bondovskog" zanata.

Dun je bio operativac na terenu u državama u kojim, da su ga otkrili, njegov život bi bio u opasnosti. Nakon uspješno izvedenih 70 misija odlučio je da javnosti predstavi svoje špijunsko iskustvo.

- Dobra memorija je ključ opstanka u ovom poslu. U jednom momentu sam imao 14 razičitih identiteta, svaki sa svojim pasošem, kreditnom karticom i životnom pričom. U momentu kada izađem iz svoje kuće u centralnom Londonu, ja postajem neko drugi.- kaže Dun.

Za razliku od filmova u kojima su „dobri" i „loši" momci jasno podeljeni, u stvarnosti stvari i nisu tako crne i bijele.

„Špijuni egzisitraju u sivoj zoni. Radio sam sa ljudima različitih nacionalnosti koji su bili veoma šarmantni i prijatni, ali ja sam znao ko su oni zapravo, da su monstrumi i šta sve rade", navodi Dun.

Trebalo mu je deset godina da se navikne na normalan žuvot kada je napustio MI6. I dalje ima naviku da pamti poslednja tri broja na registarskoj tablici auta koje ga preteknu i kada udje u bar uvijek sjedne do zida.

Kada se konkuriše za MI 6, jedno od pitanja za buduće špijune glasi na koga se ugledaju. Odgovor koji traže je - na nikoga. Ako se ugledate na nekog, znači da vi tu osobu oponašate i osjećate se podređeno. MI 6 neće drske ljude, ali ni one koji ne znaju misliti svojom glavom.

Špijun mora biti inteligentan, komunikativan, spreman da radi sam, ali i da bude dio tima. Mora biti sposoban i da napije agenta KGB-a, ako treba.

„Ne možete nositi notes i zapisivati tok razgovora sa KGB agentom. Piti vodku i pamtiti cijelu priču je osobina sposobnog špijuna. Operativci su kao generali bez armija", rekao je Dun.

bhreporter/avaz

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.