r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

'NE BOJIM SE JA NJIH':Švedska aktivistkinja s uzdignutom šakom hrabro stala pred 300 neonacista

Fotografija jedne hrabre žene iz Švedske koja se suprotstavlja neonacistima dospjela je ovih dana s društvenih mreža u sve svjetske medije.

Radi se o 42-godišnjoj Tess Asplund koja je na Međunarodni praznik rada stala ispred vođa neonacističkog marša u gradu u središnjoj Švedskoj i prkosno digla šaku u zrak prije nego ju je policija odvukla.
Asplund je reagirala na marš oko 300 desničarskih ekstremista iz militantne organizacije Nordijski pokret otpora te je stala ispred njih i prepriječila im put. U tom ju je trenutku snimio fotograf David Lagerlof te objavio fotografiju na svom Twitter profilu.
Fotografija ove snažne i hrabre žene podijeljena je od strane tisuća Skandinavaca/ki na Twitteru i Facebooku te se već smatra kultnom u modernoj švedskoj povijesti.
Asplund je tu nedjelju sudjelovala u protudemonstracijama i za lokalne je medije rekla da je šokirana time koliko je fotografija postala popularna. "Ja obično stojim s podignutom šakom tijekom prosvjeda, ovo nije novo za mene", rekla je Asplund koja iza sebe ima 26 godina bavljenja aktivizmom.
"Samo sam, dok su dolazili, osjetila - 'vi ne biste trebali biti tu' - a onda je jedan od njih počeo zuriti u mene pa sam ja uzvratila zurenjem. Nije ništa rekao kao ni ja, a onda je policija došla i odvukla me", prepričala je Asplund.
Kad su je upitali je li se bojala suočavanja s Nordijskim pokretom otpora, među čijim članstvom ima puno nasilnih zločinaca, Asplund je jednostavno odgovorila: "Ne bojim se ja njih".
U švedskom gradu Vekši (Växjö), u gradskoj galeriji, postavljena je stalna izložba fotografija na kojima se starija gospođa javno suprotstavila neonacistima koji su pradirali gradom. Gospođa se nije slagala s njihovim javnim demonstracijama, u prepoznatljivom neonacističkom stroju, u kome su paradirali, uglavnom muškarci obrijanih glava. Napala ih je svojom torbom, a sve je zabilježeno na fotografijama. Izložba je postavljena u galeriji kroz koju godišnje prođu stotine hiljada posjetilaca i jedna je od gradskih znamenitosti.

bhreporter/agencije

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.