r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

TERORIZAM: Policija u Berlinu tvrdi da je terorista živio sa Bobanom S. koji je regrutovao za ISIL

Njemačka policija izvijestila je da je ubica iz Berlina neko vrijeme stanovao kod Bobana S. (36), Srbina iz Njemačke koji je bio zadužen za regrutovanje džihadista za ISIL. Stoga se sumnja da je Boban S. možda umiješan i u teroristički napad na berlinskom sajmu.


Njemački mediji, citirajući izvore iz policije, navode da je ubica iz Berlina, Tunišanin Anis Amri neko vrijeme je živio kao podstanar kod Bobana S. koji je u to vrijeme regrutovao džihadiste u Dortmundu.
Boban S. je uhapšen u novembru, kada je i priznao da je pripadnik Islamske države.
Suddeutsche Zeitung navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovednika Abu Valae, koji je uhapšen zajedno sa Bobanom S.
Kako je tada opisano, Boban S. bio je zadužen da nove regrute "uči arapski jezik i radikalne islamske norme".
Službe i policija dugo su držale u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda. Još su 10. avgusta pretražili stan tog čovjeka za kojeg mediji navode da je "njemački Srbin", koji ima pasoše obje zemlje. Ponegdje piše da je "konvertit", ali se ne navodi da li je rođen u Nemačkoj ili Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila 8. novembra u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj. Boban S. je, zajedno sa četvoricom drugih uhapšenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gde su se pridruživali džihadistima, piše "Deutsche Welle".
Tunižanin je bio povezan s mrežom Islamske države u Njemačkoj koju je navodno vodio upravo Abu Valaa, kojeg su zvali propovjednik bez lica.
Njemačka policija došla je do novih informacija o ubici iz Berlina nakon detaljnog pretresa kamiona, otkriveni su "vrući tragovi" koji ukazuju na 24-godišnjeg mladića iz Tunisa.
Ispod sjedišta kamiona pronađene su lične isprave, a dokumenta glase na državljanina Tunisa po imenu Anis A. (24), koji je rođen u gradu Tatavin, prenosi "Spiegel". Prema informacijama koje prenosi RBB, osumnjičeni je povrijeđen, a u kamionu je pronađena njegova DNK.
U ovom napadu otetim kamionom, kojim se zaletio na plac na kome se održava novogodišnji bazar, ubijeno je 12 osoba, a povrijeđeno više desetina posjetilaca bazara. Ovaj napad je okarakterisan terorističkim.
Policija je ponudila 100.000 eura za pouzdane informacije o traženom osumnjičenom za teroroizam Anisom Amrijem.

bhreporter/a

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.