Mladen Pikulić odabran za vodećeg holandskog fotografa

PRIZNANJA “Nikon”, u saradnji s NRC Nederland, organizira državni fotokonkurs

Autor je i nekoliko fotoknjiga, a njegovi radovi su izlagani u muzejima i galerijama širom svijeta

azne organizacije i medije poput magazina, pozorišta, koncertnih dvorana… Najradije fotografira ljude, kao što je fotografirao na desetine poznatih holanđana i kraljevsku porodicu.

– Od kada se sjećam svog postojanja, bio sam uvijek fotograf. Fotografija je moj posao, ali ujedno pasija, umjetnost i inspiracija moga života. Fotografija je jednostavno moj život. Najradije fotografiram ljudska lica, zato što sam uvijek bio zainteresiran u ljude. Lica ljudi u godinama su za mene kao pejzaž njihovih života – kaže Mladen.

Vječita inspiracija pravljenja fotografija je neponovljivi ugao i momenat fotografiranja.

Mladen Pikulić je Sarajlija, koji je fotografiju upoznao od djetinjstva. Njegov brat Nino Pikulić bio je urednik fotografije sarajevskog AS-a i “Oslobođenja”.

Mladen je i sam bio fotoreporter, član ULUPUBIH-a, te je dobitnik i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Jedna od njih je i nagrada za fotografiju teško oboljele bake Neni (Nany) od Alzheimerove bolesti koju je, zajedno sa stotinama drugih, napravio tokom dvoipogodišnjeg snimanja oboljelih lica od ove teške bolesti u domu “Schieldershoek” u Hagu.

Pikulić je autor i nekoliko fotografskih knjiga, a njegove fotografije su izlagane u muzejima i fotogalerijama u Njujorku, Berlinu, Hagu, Amsterdamu. O njegovom radu pisale su velike medijske agencije poput BBC-ja, “Washington Posta”, te skoro svi mediji u Holandiji.

Dnevni avaz