19/03/2024 7:39

Voće i povrće bolje ćuvaju srce

Redovno konzumiranje voća i povrća je u istraživanju provedenom u Sjedinjenim Američkim Državama na Mayo Clinic povezana s 41-postotnim smanjenjem rizika za zatajivanje srca.

Nasuprot tome, prehrana utemeljena na mesu, prženoj i industrijski prerađenoj hrani je povezana s prosječno 72 posto većim rizikom za zatajivanje srca.

Svaka bolest koja zahvata srce i ometa normalnu cirkulaciju krvi može dovesti do zatajivanja srca. Zatajivanje srca je vodeći uzrok hospitalizacije kod osoba starijih od 65 godina, piše Journal of the American College of Cardiology.

Novi nalazi su dobiveni analizom podataka prikupljenih tokom 9 godina od oko 16.000 osoba starijih od 45 godina.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.