Anika Kešelj izabrana za vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Kantona Sarajevo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH imenovalo je Aniku Kešelj za vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo. Na sjednici VSTV-a koja je u toku, za ovakvu odluku glasalo je 11 članova, a jedan je bio suzdržan.

Kešelj koja će ovom pozicijom zamijeniti Dalidu Burzić, obnašala je dužnost zamjenice glavne kantonalne tužiteljice za Odjel privrednog kriminaliteta i korupcije. Rođena je 26. novembra 1965. godine u Nevesinju, gdje je završila Srednju ekonomsku školu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1991. godine.

U Okružnom sudu u Novom Sadu obavila je pripravnički staž, a nakon položenog pravosudnog ispita 1996. godine, radila je u privredi. Kao advokatica u Novom Sadu radila je do 2001.godine, kada je imenovana za sutkinju Osnovnog suda u Nevesinju.

Za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je u novembru 2003. godine. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, u maju 2015. godine, imenovana je za zamjenicu glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. (Bhreporter)