Intervju: Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova. Zbog odlazaka u penziju, trenutno nemamo dovoljan broj policijskih službenika.

Husein Topčagić, ministar  Unutrašnjih poslova tuzlanskog kantona za naš portal govori o radu policije, saradnji s građanima, plaćama policijskih službenika, radarima… U nastavku pročitajte kompletan razgovor.

Gospodine Topčagić, da li ste Vi kao ministar zadovoljni stanjem u policiji? Pri tome mislimo na rad policije, učinke, opremljenost, broj policajaca?

-Kao ministar unutrašnjih poslova zadovoljan sam sa radom Uprave policije. Rad Uprave policije u skladu sa zakonom, prati ministar, Vlada i Skupština TK, kroz razmatranje izvještaja o radu MUP TK, ocjene rada direktora Uprave policije i informacije o stanju sigurnosti. Shodno navedenim pokazateljima rezultati rada Uprave policije su na zadovoljavajućem nivou. U proteklom periodu uradili smo dosta na opremanju policije, ali su potrebna još dodatna ulaganja da bi se moglo adekvatno odgovoriti sigurnosnim prijetnjama. Nastavljaju se i aktivnosti sa prijemom novih policijskih službenika s obzirom da Uprava policije nije popunjena u skladu sa brojem sistematizovanih radnih mjesta, zbog odlaska velikog broja policijskih službenika u penziju.

 

Kakvu saradnju imate sa građanima? Da li ste zadovoljni, i da li radite na njenom unapređenju?

– Saradnja s građanima je na zadovoljavajućem nivou i provodi se putem različitih aktivnosti. Građani trebaju biti upoznati sa radom Ministarstva. Također, i Ministarstvo unutrašnjih poslova, treba da bude upoznato o problemima građana, čije rješavanje je u nadležnosti Ministarstva. Kao i svim drugim oblastima i u ovoj oblasti Ministarstvo poduzima sve mjere i radnje na unapredjenju iste.

 

Možemo li očekivati servis dojave građana? Ukoliko je neko nepropisno parkirao na zelenu površinu, trotoar, pješački prelaz…?

Što se tiče servisa dojava gradjana, možemo reći da već postoji besplatna telefonska linija broj 122, na koji građani mogu u bilo koje vrijeme pozvati i tražiti potrebna obavještenja, intervenciju policije ili prijaviti neki sigurnosno interesantan događaj. Također, postoji mogućnost prijava ili dojava putem elektronske pošte.

 

Građani se često žale na nepropisno parkiranje. Dolaze li do Vas te informacije? Majke s kolicima često moraju ulicom hodati jer ne mogu trotoarom.

Upoznati smo sa izraženim problemom nepropisnog parkiranja. Po tom pitanju, poduzimaju svakodnevne aktivnosti na smanjenju te pojave putem provođenja kampanja, upozorenja, izdavanja prekršajnih naloga, kao i podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Također, radi se i na podizanju nivoa saobraćajne kulture vozača s ciljem povećanja svijesti o posljedicama nepoštivanja saobraćajnih propisa.

 

Smatrate li da je potrebno više besplatnih parking mjesta u gradu Tuzli?

Općenito smatramo da je potreban veći broj parking mjesta, s obzirom da je došlo do povećanja registrovanih motornih vozila. Potrebno je i povećati broj besplatnih parking mjesta za vozače invalide, te povećanja parking mjesta u blizini zdravstvenih ustanova. Međutim, ova problematika je u direktnoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

 

S druge strane, često su skupocjeni automobili parkirani na trotoaru. Nije, dakle, problem plaćanje parkinga.

Svi smo svjedoci da se te stvari dešavaju, ali policijski službenici postupaju prema svim vozačima na isti način, bez obzira da li imaju skupocjeno motorno vozilo ili ne.

 

.Ima li novosti vezano za nabavku i postavku novih stacioniranih radara? Da je dovoljan jedan postojeći stacionirani radar u Tuzli?

Vjerovatno će se u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima nabavke stacioniranih radara. U gradu Tuzli, imamo jedan stacionirani radar i nije dovoljan. Međutim, mi smo u proteklom periodu nabavili veći broj najsavremenijih pokretnih radara, kojim djelujemo na području cijelog Kantona. Trenutno, neposjedovanje dovoljnog broja stacioniranih radara, ne znači da je smanjen stepen sigurnosti saobraćaja, jer se taj nedostatak otklanja povećanim djelovanjem pokretnih radara.

 

Policijski službenici često su saradnici kriminalaca i moćnika. Kako Vi to komentirate i kako se borite protiv toga?

Ta pojava, je u većoj ili manjoj mjeri prisutna u svim agencijama za provođenje zakona, pa tako i u MUP-u TK. Kao ministar, osuđujem svaku takvu aktivnost. Mi smo u prethodnom periodu pokazali da smo odlučni u borbi protiv te vrste kriminala u vlastitim redovima, te ćemo tako postupati i u budućem periodu.

 

Smatrate li da su Vaši policajci dovoljno plaćeni za posao koji obavljaju? Plaća li im se noćni rad?

Plaće policijskih službenika su određene zakonom i podzakonskim aktima, te se povećavaju u skladu sa mogućnostima Budžeta TK. U proteklom perodu je došlo do znatnog povećanja plaća, a  možemo očekivati i dalja povećanja u skladu sa mogućnostima Budžeta. Istakao bih da su u prethodnom periodu uloženi napori da se osiguraju sredstva u Budžetu, kako bi se omogućilo plaćanje noćnog rada, policijskih službenika. (Bhreporter.ba)