Katedrala Notre Dame jutro nakon stravičnog požara

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatrogasci su uspjeli obraniti strukturu zgrade, izjavio je u ponedjeljak kasno navečer zapovjednik vatrogasne postrojbe, prenose novinske agencije. Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

– Možemo reći da je struktura Notre Dame u potpunosti riješena – izjavio je zapovjednik vatrogasne postrojbe general Jean-Claude Gallet, prenosi jutarnji.hr.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je pak došao na požarište te je izjavio da će “Francuska obnoviti Notre-Dame katedralu u Parizu, jer to se od njih očekuje”.

Macrona je pratio i veliki broj fotoreportera, a neki od uspjeli su snimiti i unutrašnjost katedrale koja i dalje gori, ali manjim intenzitetom nego prije nekoliko sati.

Prema prvim fotografijama vidljivo je da su se urušili dijelovi impozantnog gotičkog svoda crkve, ali dio njih i dalje stoji. U prizemlju crkve vidljiva je pak velika šteta na dijelu oko oltara. (Bhreporter.ba)