Reakcije na laži srbijanskih Večernjih novosti: Srbija vrši brutalnu propagandnu aktivnost

Povodom monstruoznih izjava beogradskih Večernjih novosti koje tvrde da su žrtve tuzlanske Kapije rezultat eksplozije islamskih bombaša samoubica, danas je održana press konferencija u prostorijama fondacije „Istina, Pravda, Pomirenje“.

-Zastrašujuće je da Večernje novosti ovakve morbidarije objavljuju u kontinuitetu. Nakon što je Sud BiH osudio Novaka Đukića i uz vještačenje potvrdio šta se desilo, samozvani eksperti iz Srbije su reagovali da ispaljena granata nije došla s Ozrena već s Majevice. Druga njihova varijanta je da je Kapija, kao i Markale iscenirana od bošnjačke strane te da su leševi na Kapiju dovezeni iz Živinica. U trećoj varijanti njihov samoprozvani tim koji se mijenjao navodi da je isceniran incident od ljudi koji su žrtve, dok je zadnja najmonstruoznija da je najmanje sedam žrtava bile produžena ruka terorističke organizacije te da su na sebe stavile određenu količinu eksploziva”, rekao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije.

Večernje novosti tvrde da se 25. maja dogodila „simultana teroristička eksplozija“.

Sud BiH donio je dvije presude o masakru na Kapiji i 2014.godine osudio Novaka Đukića, generala bivše Vojske Republike Srpske na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Dok se Đukić nalazi u Srbiji gdje je otišao zbog navodnog liječenja, ista ta Srbija finansira ovakvo i slična „istraživanja“ o zločinu na Kapiji.

-Ono što je uradila Miloševićeva Srbija, danas relativizira Srbija Aleksandra Vučića. Ovdje se krije konkretan odgovor na jednostavno pitanje: zašto Srbija četiri godine suprotno potpisanom protokolu ne upućuje generala Novaka Đukića na izvršavanje pravosudne odluke u neki od srbijanskih zatvora? Zašto Srbija u kontinuitetu uz traljavo pravosuđe ove zemlje i političke adrese zloupotrevljava sve sporazume koje je potpisala sa BiH?”, zaključuje Alić.

Na tuzlanskoj Kapiji od granate ispaljene sa srpskih položaja s planine Ozren poginula je 71 osoba, a 150 ih je ranjeno.

I gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović oglasio se povodom ovih monstruoznih izjava.

-Da bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca, tj. Novaka Đukića, režim Srbije bruka cijelu Srbiju i vrši brutalnu propagandnu aktivnost osporavanja pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao i što je to i zločin počinjen 25.5.1995. godine.

Pronašli su generala koji se usudio potpisati mišljenje da kriv nije ubica nego da su krive žrtve. Ovaj strašni zločin koji je bio uvod u genocid počinjen u Srebrenici, živa je rana, a negiranje ovog zločina je velika opasnost za stabilnost i mir na Balkanu.

Pozivamo vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića, vlastima Bosne i Hercegovine, poručuje Imamović. Bhreporter