Zavod zdravsatvenog osiguranja TK ostvario višak od 15 miliona KM: Novac će biti utrošen i za liječenje u inostranstvu teško oboljele djece

Zavod zdravstvenog osiguranja TK za prethodnu godinu je ostvario suficit u iznosu od 15 miliona KM. Shodno ovom višku sredstava  Vlada TK je danas zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da sačini izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

Od Zavoda se očekuje  razvoj i unapređenje dostupnosti i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite koja se osigurava obaveznim zdravstvenim osiguranjem kroz sufinansiranje obnavljanja i razvoja djelatnosti u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Nabavit će se medicinska oprema u skladu sa nivoom zdravstvene zaštite koju ta ustanova pruža, saopšteno je iz Vlade TK.

Planirano je i da se višak sredstava utroši za povećanje programa zapošljavanja nezaposlenih doktora medicine i stomatologije, kao i za povećanje programa liječenja u inostranstvu. Naglasak je na liječenju teških oboljenja kod djece, a koja se ne finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti Federacije BiH. (Bhreporter)