29/03/2024 0:41

Čudo od djeteta: Došla sam osvojiti Vimbldon

Nevjerovatna Kori Gof (Cori Gauff) plasirala se sinoć u 3. kolo Vimbldona pobjedom protiv iskusne Magdalene Ribarikove 6:3, 6:3.

Klinka s Floride preko noći je postala senzacija i glavna priča ovogodišnjeg izdanja najslavnijeg turnira na svijetu. Teško je uopće opisati nivo tenisa koji je 15-godišnjakinja pokazala u prva dva meča protiv Venus Vilijams (Williams) i Ribarikove. Zapravo u prvih pet mečeva budući da je morala proći i tri kola kvalifikacija za koje je dobila pozivnicu.

Noć prije prvog meča morala je preko interneta pisati test u školi, a gotovo niko od profesora nije imao pojma da ona uopće igra tenis, a kamoli da ga igra na Vimbldonu.

– Dobila sam četvorku što nije uopće loše budući da sam pisala test u 23 sata. Samo jedan profesor je znao da igram, a sad, evo, svi znaju. Šalju mi poruke i bodre me – rekla je Gof.

Tenis koji igra na ovakvom seniorskom turniru jako je teško povezati s njenim godinama.

– Lagala bih vam kad bih rekla da se osjećam normalno. Vidjela sam da društvene mreže gore, stiglo mi je jako puno poruka, čak i od nekih zvijezda i nakon prvog meča protiv Venus išla sam spavati tek iza ponoći. Ne znam što bih rekla o posljednja tri dana, meni je to sve potpuno novo. Prije sedam dana nisam ni znala hoću li biti ovdje, ali sve ovo je potvrda da možeš napraviti jako puno kad se jako trudiš – rekla je Kori.

U ovih pet mečeva na Vimbldonu (tri u kvalifikacijama i dva u glavnom turniru) nije izgubila nijedan set, a protiv Vilijams i Ribarikove je izgubila samo jedan servis.

– Tražila sam od trenera duže treninge i jače udarce uoči turnira. Nakon njih sam znala sprintati po kvartu, po tri minute u najvećoj brzini. Mislim da je to sve bilo ključno za ovakav nastup na Vimbldonu, a pomogla je i činjenica da sam kao juniorka dolazila ovdje. Znam kako izgledaju tereni, znam kakva je atmosfera, a to igračima koji su prvi put ovdje može biti pravi šok – kaže Gof.

U 3. kolu će u petak igrati protiv odlične Slovenke Polone Hercog.

– Da? Nisam znala. Ne gledam žrijeb unaprijed i ne zamaram se ko je u mojem dijelu žrijeba, nego se, kad dođe meč, koncentriram samo na sljedeću protivnicu. Ja sam ovdje došla osvojiti turnir. Ne znam ništa o Hercog, ali pogledat ću neke snimke i dobro se pripremiti – samouvjerena je Amerikanka.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.