29/03/2024 7:31

Iranu prijeti suspenzija zbog zabrane ženama da budu na stadionima

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) dao je Fudbalskom savezu Irana rok do ukinu ranije donesenu zabranu kako bi žene mogle pratiti kvalifikacijske utakmice za prvenstvo u Kataru 2022. Međutim, u Iranu nisu ništa učinili po tom pitanju, pa je sve izvjesnije da će naići na sankcije Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

– To zasigurno nije stvar FIFA-e, hoće li žene biti među nogometnim navijačima ili ne – izjavio je iranski državni advokat Mohammad Jafar Montazeri , prenosi novinska agencija Isna.

Kvalifikacije počinju idući mjesec, a sve je izvjesnije da će Iran biti suspendovan iz kvalifikacija.

Inače, Irankama je zabranjen dolazak na stadione od 1981., nedugo nakon iranske revolucije 1979. Ultrakonzervativni klerici to opravdavaju time da žene ne bi trebale biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.