29/03/2024 1:23

Na Vlašiću 7. septembra brdsko-biciklistički maraton

Međunarodni brdsko-biciklistički maraton „XCM Vlašić 2019“ bit će održan 7. septembra na Vlašiću, a organizatori ističu da su pripreme za tu sportsko-turističku manifestaciju uveliko u toku.

Čekaju prijave

Naglašavaju također da vlada ogromno interesiranje za ovim maratonom koji će i ove godine, kako vjeruju, okupiti brojne rekreativce, ali i najpoznatije i najbolje bicikliste iz BiH i regije.

Prema posljednjim informacijama, trenutno je prijavljeno više od 130 učesnika, ali organizatori očekuju da će ih biti još puno više.

Brdsko-biciklistički maraton „XCM Vlašić“ sastoji se od dvije staze koje su dobile simbolične nazive po uzoru na prepoznatljive travničke porcije ćevapa – „mala“ (36 km), „velika“ (75 km), te je ova vožnja ujedno i idealna prilika da se najatraktivniji predjeli planinske ljepotice Vlašić dožive na jedan drugačiji način.

Predsjednik Organizacionog odbora „XCM Vlašić 2019“ Marin Nakić kazao je da je utrka rekreativnog karaktera i da se svi mogu takmičiti bez obzira imaju li licencu ili ne, s tim da je prilagođena sportistima i rekreativcima koji u ovisnosti o vlastitoj spremnosti i vještini mogu izabrati jednu od dvije ponuđene staze.

Dobro druženje

Osim atraktivnog nagradnog fonda, u okviru kojeg će biti dodijeljene brojne nagrade u dvije kategorije, organizatori su osigurali svim učesnicima ručak poslije utrke.

– Ovo nije samo utrka. Ovo je događaj koji okuplja sve zaljubljenike u prirodu, biciklizam i avanturizam, ali i u dobro druženje, uz hranu i piće – naglasio je Nakić.

Pokazati izdržljivost

– Oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci. Oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužoj relaciji, ali i uživati i vidjeti puno više te sasvim sigurno doživjeti nezaboravno iskustvo – istakao je Nakić.

Idealna destinacija

Biciklistički klub „Tempo“, u saradnji s Turističkom zajednicom SBK, na ovaj način želi afirmirati srednju Bosnu kao idealnu turističku biciklističku destinaciju te popularizirati potencijale zastupljene na ovom području za bavljenje biciklističkim turizmom.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.