Najviše promjena bit će na Grbavici

PREMIJER LIGA BiH Zimski prijelazni rok na bh. način

Prema odluci Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, zimski prijelazni rok u BiH počinje 21. januara i trajat će do 15. februara 2019. godine.

Ove zime, bar prema prvim najavama, neće biti spektakularnih transfera u našim premijerligaškim klubovima, jer su uglavnom svi igrači pod ugovorima, a nijedan bh. klub nije spreman platiti obeštećenje.

Liste želja 

Najprometnije bi moglo biti na Grbavici, gdje je formiran novi stručni štab, na čelu s Amarom Osimom. Navodno su na listi želja Toni Jović (Zrinjski), Srđan Stanić (Zrinjski), Nermin Jamak (Čelik), Eldin Adilović (Erčijespor)…

Jović je u minuloj polusezoni bio član Zrinjskog, a nedavno je raskinuo ugovor sa “Plemićima”, isto kao i Stanić. Jamaka ugovor za Čelik veže do 2020. godina, ali s obzirom na ne baš najbolju finansijsku situaciju u Čeliku, ali i činjenicu da je dijete Željezničara, vrlo lako bi se moglo desiti da iskusni veznjak ponovo zaduži plavi dres.

Adilović je od jula 2018., kad je raskinuo ugovor s turskim drugoligašem Erčijesporom, slobodan igrač

S druge strane, na izlaznim vratima iz svlačionice “Plavih” je veznjak Jovan Blagojević. On bi uskoro trebao potpisati za ekipu turskog drugoligaša Osmanlispora, čiji je član odnedavno i dojučerašnji krilni napadač Zrinjskog Ognjen Todorović. Blagojević je, naime, s FK Željezničar imao ugovor do kraja ove sezone, ali i opciju napuštanja kluba na kraju 2018. bez plaćanja naknade. Naravno, odlučio je iskoristiti tu pogodnost i napustiti Grbavicu, jer ga je prethodno rukovodstvo Željezničara odstranilo iz ekipe…

Na Grbavicu će se, najvjerovatnije, vratiti sa posudbe Denis Žerić, koji je prvi dio sezone odigrao u federalnom prvoligašu Igmanu iz Konjica.

Ove zime, za razliku od nekih drugih minulih prijelaznih perioda, neće biti mnogo prometno u redovima lidera s Koševa. Šef stručnog štaba kluba s Koševa Husref Musemić postavio je, naime, stroge kriterije za dovođenje igrača. Više se ne može dogoditi da bordo dres preko veze zaduži neki anonimac ili dobar taldžija.

Produžili ugovore

– Nama je cilj da zadržimo kompletnu ekipu koja je igrala u prvom dijeli sezone te da, ako je moguće, pokušamo dovesti nekoga – izjavio je Musemić nakon završetka prvog dijela sezone.

Amar Rahmanović i Benjamin Tatar već su produžili ugovore, a uskoro bi to trebali uraditi i Joahim Adukor (Joachim) i Krste Velkoski. S druge strane, na izlaznim vratima su Bojan Pavlović, Sanjin Lelić, Dušan Hodžić i Samir Radovac, koji se od ljetos nalazi na listi želja Zrinjskog. “Plemići” su mu već ponudili i konkretne, dobre uvjete za bh. prilike, ali on je trenutno najbliži odlasku u Austriju ili Mađarsku.

I Okić na radaru ’Plemića’

Na listi želja “Plemića” nalaze se i Ševko Okić (Čelik) i Ermin Zec (Gazišehir – Turska).

Zrinjski je ostao ove zime bez najboljeg strijelca lige i svog najboljeg igrača Nemanje Bilbije, ali i važne karike na lijevom krilu Ognjena Todorovića.

Dnevni avaz