28/03/2024 11:04

Otac u Španiji izgubio starateljstvo nad djecom zbog ovisnosti o cigaretama

NEVJEROVATNO Od 2011. zabranjeno pušenje u javnim prostorima

Zakonom ipak nije riješen problem pušenja pred maloljetnicima na privatnim mjestima

Otac u Španiji izgubio je starateljstvo nad djecom nakon što je sud u Kordobi na jugu te zemlje odlučio da je njegova ovisnost o cigaretama previše opasna za zdravlje djece.

Otac je od razvoda 2017. s bivšom suprugom dijelio starateljstvo nad dvoje djece u dobi od 10 i 13 godina.

Djeca su se požalila da je kuća oca u kojoj borave prepuna dima, piše “Euronews”. Stariji sin je rekao da je otac spavao u sobi u kojoj se nalaze madrac i klima nakon što je u njoj pušio.

– Zbog ovakve situacije važno je izbjeći zdravstveni rizik za maloljetnike, a očito je da je otac na neodgovoran način ugrožavao zdravlje djece. On ignorira sve osim svoje ovisnosti i pušenje stavlja ispred zdravlja svoje djece – stoji u obrazloženju sudske odluke. Navodi se da nije logično da djeca borave na mjestu koje se smatra rizičnim.

U Španiji je od 2011. zabranjeno pušenje u javnim prostorima, u blizini bolnica, škola i dječijih igrališta te na aerodromima. U to vrijeme se smatralo da je riječ o jednom od najrestriktivnijih zakona protiv duhana, ali njime ipak nije riješen problem pušenja pred maloljetnicima na privatnim mjestima kao što su lični automobili ili domaćinstva.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.